Anna Höglunds bokvärld i fantasifull utställning – Jönköpings läns museum
Tecknad bild av två barn som står mellan tre träd.

Anna Höglunds bokvärld i fantasifull utställning

Publicerat: 14 dec, 2021

18 december öppnar den interaktiva utställningen Allting hänger ihop som bygger på Anna Höglunds bilder. Med utgångspunkt i nio av Höglunds böcker och boksamarbeten presenteras originalillustrationer och miljöer inspirerade av hennes fantasivärld.

Anna Höglund skapar litteratur och bilder med många dimensioner. Även om böckerna vänder sig till barn och unga så lyckas hon på ett finurligt sätt skapa metaberättelser som roar vuxenpubliken. Ämnena kan vara mörka då Höglund inte räds för att prata om det som kan vara svårt eller obehagligt.

– Jag hoppas utställningen inspirerar till tanke och handling, säger Höglund. 

Sina bilder skapar hon analogt och med en mängd olika tekniker. Hon klipper, klistrar och blandar olika material. I utställningen går det att ta del av äldre verk och mer nytillkomna. En nyproducerad kortfilm som följer konstnärens arbetsprocess visas också.

Utställningen är producerad av Tomelilla konsthall.

Vernissage

Utställningen har vernissage lördag 18 december kl. 13-14. Désirée Lennklo, intendent på Tomelilla konsthall som producerat utställningen kommer att tala.

Anna Höglund, född 1958, är en av Sveriges främsta illustratörer. Hon har skrivit och illustrerat flertalet egna böcker, men har även samarbetat med författare som till exempel Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist. 1982 debuterade Höglund med boken Sagan om pannkakan. En bok som sen blev till film. Sedan dess har Höglund publicerat ett 20-tal böcker, varav många har blivit översätta till andra språk.

När hon inte skapar böcker så skriver hon dramatik och gör tecknad film. För sitt arbete har hon belönats med flertalet priser och utmärkelser, bland annat Augustpriset 1996, Heffaklumpen 1997 och Astrid Lindgren-priset 2016. Höglund är helt självlärd i sitt konstnärskap.

Pressbilder
Pressbilder på Anna Höglund fria att använda med angiven fotograf.

i Information


Kontaktuppgifter
Sofie Jarl

Digital kommunikatör