Slamfärg den late målarens bäste vän;-) – Jönköpings läns museum

Slamfärg den late målarens bäste vän;-)

Publicerat: 15 maj, 2012

När våren är här är det många som funderar på att måla om huset. Är huset rödfärgat så är det relativt enkelt. Efter en rengöring kan man i stort sett måla direkt.

Slamfärg behöver i princip bara borstas av för att få bort lös färg, om det inte är någon påväxt av alger. Nyttja en piassavakvast eller motsvarande, en stålborste är normalt för hård och riskerar att riva upp fibrerna. Om det är algpåväxt ska den tvättas bort. Prova med en relativt mjuk borste, skurborste eller diskborste och ljummet vatten. Om det inte räcker för att få bort påväxten kan man gå vidare med diskmedel, typ Yes, och skölj sedan efter med rent vatten.

Använd inte mer vatten än nödvändigt. Högtryckstvätta aldrig en fasad då du riskerar att tryck in fukt i konstruktionen. Är byggnaden utvändigt tilläggsisolerad så är det en än större risk, isoleringen kan bli blöt och då har man plötsligt ett dolt fuktproblem.

Slamfärg är en färgtyp ”som andas” vilket gör att man i motsats till täckfärg, inte behöver vara särskilt noga med att träet är torrt eller att det är uppehållsväder när man målar.

Upplever man att färgen är för tjock späds den med vatten. Använd en hornsugga, en sorts pensel med svängt skaft. Och sedan är det bara att stryka på och se hur fint det blir!

Penslar och eventuellt skvätt rengörs med vatten.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.