Fest i Tranås – Jönköpings läns museum
Tranås stadshus

Fest i Tranås

Publicerat: 17 maj, 2013

?Delikatess-sandwiches, krustader på hummerstuvning, oxfilet med tryffel- och madeirasås, glacebomb med tryffel? ? jodå, menyn var förstklassig för det var värt att fira ordentligt när man förrättade invigningen av Tranås nya stadshus i november för 60 år sedan! Invigningsfesten hölls i stadshusets stora ljushall och det är väl också det som fortfarande är byggnadens mest anslående rum.

Tranås stadshus 3

Decennierna efter andra världskriget medförde en uppgång och konsolidering av landets kommunala organisation. Kommunernas antal minskades i omgångar och det kommunala självstyret kom ofta att stolt manifesteras i påkostade stads- och kommunhus. I ljuset av detta skeende uppfördes det nya stadshuset i Tranås 1952?53 efter ritningar av arkitekterna Ivar Stål och Adrian Langendal. Uppförandet hade föregåtts av en nationell tävling med 40 deltagande förslag.

Tranås stadshus 2Stadshuset i Tranås har många likheter med Stockholms stadshus ? läget vid vattnet, den röda tagelfasaden och koppartaket, ljushallen/Blåhallen med monumentaltrappor, sessionssalarnas disponering och en lång rad detaljer. Det spännande är att det inte bara var så att Stockholms stadshus var en beundrad byggnad i allmänhet ? båda upphovsmännen till stadshuset i Tranås hade kommunala anställningar i Stockholm och arbetsplaster just i stadshuset där.

Länsmuseet har nyligen tagit fram ett vårdprogram för byggnadsminnet Tranås stadshus på uppdrag av Tranås kommun.

Anders Franzén

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Anders Franzén

Byggnadsantikvarie