Hagafors pinnstolsfabrik – Jönköpings läns museum
Den gamla stolfabriken ligger vid Linneån.

Hagafors pinnstolsfabrik

Den första svenska pinnstolen brukar tillskrivas ”Hennes nåd” på Hoks herrgård, Henriette Killander. På 1850-talet beställde hon stolar av sockenslöjdaren Jonas Fagerlund och Daniel Ljungqvist i Lunden.

En pinnstol består av sits, svarvade pinnar i rygg och ben och en ryggbricka. Modellen var inte ny, det fanns engelska och amerikanska förebilder. Men det som följde var nytt – modellen blev populär och bönder i Svenarumstrakten började tillverka pinnstolar som bisyssla. Tillverkningen var hantverksmässig med trampsvarven som enda maskin.

Hagafors stolfabrik i Svenarums socken grundades 1863 och brukar betraktas som Sveriges äldsta möbelfabrik. Grundarna, Johan Wilhelm Thunander och hans medarbetare, var först med att nyttja vattenkraft för att svarva pinnarna. Fler maskiner installerades, produktionen mekaniserades och den första möbelindustrin var född. Hagafors stolfabrik fick många efterföljare. Per Johan Andersson drev också pinnstolsverkstad i socknen. 1876 flyttade han verksamheten till Malmbäck och sedan till Nässjö, där närheten till järnvägen bidrog till Nässjö stolfabriks framgångar. I Malmbäck startade Bröderna Wigells Stolfabrik år 1878.

Fabriken i Hagafors förstördes av en brand i slutet av 1800-talet. Den återuppfördes och byggdes sedan till i etapper. På 1950-talet hade fabriken ett 60-tal anställda och tillverkade cirka 60 000 stolar om året. Hagafors var känd för god formgivning och samarbetade med flera formgivare. År 1965 köpte Nässjö Stolfabrik Hagafors och trots löften om fortsatt drift lades fabriken snart ner och tillverkningen av de populäraste modellerna flyttades till Nässjö. Idag är Wigells i Malmbäck den enda traditionella pinnstolsfabriken som fortfarande är i gång.

Fabriksbyggnaderna i Hagafors är bevarade på ursprunglig plats, men rymmer annan verksamhet. Den äldsta verkstaden är lager, de nyare maskin- och lagerhallarna används för trä- bearbetning och som bygghandel.

Ladda ner texten i pdf-format på svenska
Hagafors pinnstolsfabrik (pdf 3 MB, nytt fönster) >

Ladda ner texten i pdf-format på engelska
Hagafors pinnstolsfabrik (pdf 3 MB, nytt fönster) >

Information


Kommun

Vaggeryd

Adress

Hagafors före detta stolfabrik
ligger öster om väg 30 strax
utanför Svenarum, mellan
Jönköping och Vrigstad.
Sväng österut strax norr om
Svenarums kyrka, vägen är
skyltad ”Hagafors 2”.

Koordinater:
N 6369925 / E460985
(SWEREF 99 TM) // N 57°
28’ 12,75 E14° 20 57,80’’
(WGS84)

Kategorier

Bilder

Den gamla stolfabriken ligger vid Linneån. Den gamla stolfabriken ligger vid Linneån. Foto Jönköpings läns museum.
Hagafors stolfabrik år 1906. Hagafors stolfabrik år 1906.