Brahehus – Jönköpings läns museum
Brahehus av idag.

Brahehus

Ruinen efter greve Per Brahe den yngres lustslott är med sitt läge invid motorvägen på Vätterbranten en av Sveriges mest besökta fornlämningar. Brahehus utgör ena spetsen i en triangel av tre slott med Västanå i söder och Braheättens huvudsäte Visingsborg på Visingsö i väster.

Slottstriangeln kring Gränna var en scenografi för greven. Med minnesbilder från sin ungdoms resor i tyska och italienska furstendömen skapade han sitt eget furstliga landskap i hjärtat av Visingsborgs grevskap. Säkert inspirerades Brahe av Rhendalens borgar när han lät lägga Brahehus på bergskrönet.

När det besvärliga bygget påbörjades 1638 var det tänkt att bli ett framtida änkesäte för hustrun. Men hon avled strax före färdigställandet 1651. Brahehus kom aldrig att bebos, det fungerade som en spektakulär representationslokal, en plats där tidens VIP-gäster kunde bjudas vin och mat medan de betraktade Visingsö och den av greven anlagda staden BraheGränna. Arkitekturen var inspirerad av italiensk renässans med symmetrisk uppbyggnad och tak prytt med lanternin (uppbyggnad försedd med fönster). Fasaderna var rikt målade i bjärta färger av grevens egen hovmålare Johan Werner med scener ur den romerska mytologin.

I bottenvåningen fanns köket medan representationssalar och bostadsrum låg på övervåningen. Här hängde flera tavlor, mest porträtt av förfäder eftersom anorna var viktiga för stormaktstidens aristokrati. I förborgens norra torn fanns en liten vaktstyrka om tolv man. Samma år som Per Brahe dog, 1680, återgick grevskapet till Kronan. Det som arvingarna inte räddade till andra slott såldes på auktion. Det tömda Brahehus förstördes i brand 1708.

Som ruin tilldrog sig Brahehus tidigt resenärers intresse och det finns många avbildningar som visar det i romantiskt förfall. Den första restaureringen genomfördes på 1910-talet, de senaste insatserna avslutades 2012.

Ladda ner texten i pdf-format på svenska
Brahehus (pdf 2 MB, nytt fönster) >

Ladda ner texten i pdf-format på engelska
Brahehus (pdf 1 MB, nytt fönster) >

Information


Kommun

Jönköping

Adress

Kör E4:an norrut från Gränna. Kör av vid rastplats Brahehus där det finns P-plats. En gångväg leder under vägen till ruinen.

Koordinater:
N 6434712/E 470778
(SWEREF 99 TM) //
N 58° 3’ 10,603”, E 14° 30’
17,587” (WGS84)

Kategorier

Bilder

Brahehus av idag. Brahehus av idag. Foto Jönköpings läns museum.
Brahehus avbildat i Erik Dahlbergs propagandaverk Suecia Antiqua. Brahehus avbildat i Erik Dahlbergs propagandaverk Suecia Antiqua. Gravyren ligger inte långt från sanningen, även om dimensionerna är något överdrivna.