19Spåren av människa i de svenska skogarna är otaliga. En av de vanligaste, och synligaste, är kolbottnarna som finns i tiotusental bara i Småland. Ända sedan medeltiden och fram till…
Den första svenska pinnstolen brukar tillskrivas ”Hennes nåd” på Hoks herrgård, Henriette Killander. På 1850-talet beställde hon stolar av sockenslöjdaren Jonas Fagerlund och Daniel Ljungqvist i Lunden. En pinnstol består…
Hagshults kyrka är en av länets medeltida kyrkor som bevarats till våra dagar. Äldst är långhuset och delar av koret, som byggdes någon gång på 1200-talet. Från tidig medeltid är…
Kyrkstall har funnits vid många kyrkor i landet och de tjänade som stall och förvaringsplats för seldon och reskläder för socknens långväga kyrkobesökare. Stallen uppfördes antingen av respektive gårdsägaren eller…
Pastor Jonas Johan Lagergren skrev 1815 i en redogörelse över Tofterydtraktens fornminnen. ”På den så kallade Widedalen, …, finnes invid vägen på vänstra handen, då man reser ifrån Tofteryd till…
Slättområdet vid Skillingaryd började användas för militär övningsverksamhet senast under slutet av 1600-talet. Under den period fram till 1901, när Sverige hade indelta soldater, samlades dessa på så kallade mötesplatser….
Fyll i din e-post för att ta del av våra nyheter!