Spirit house – Jönköpings läns museum
Närbild på docka i flaska

Spirit house

Publicerat: 9 jan, 2013

 

Klicka på bilderna för att få upp ett bildspel.

 

Vad det här är, är jag inte fullt säker på. Vi hittade den i våra magasin strax efter nyår. Den låg i kuriosasamlingen men den saknar ett föremålsnummer, vilket betyder att den antingen blivit av med sitt nummer eller att den aldrig skrivits in (i sådant fall troligen för att man inte vetat vad det är för något) och därmed aldrig fått något identifikationsnummer. Således har vi heller inte utifrån vår dokumentation kunnat avgöra vad detta är, men med lite googlefu och mailkorrespondens så har jag nu nog listat ut vad det här rör sig om (och varför den hittades bland kuriosa).

Troligtvis så handlar det här om ett så kallat Spirit house (svensk benämning saknas), ett hem för en ande av något slag. Detta är en företeelse som främst förekommer i sydöstra Asien i länder som Burma, Kambodja, Laos och Thailand. Där handlar det främst om miniatyrhus som fungerar som bostad för husets eller familjens skyddsande.  Sådana här Spirit houses förekommer också i Storbritannien där utformandet kan se ut på liknande sätt som de i Asien men det förekommer en stor variation av ?hus? allt från människokranium till burkar och flaskor av olika slag. Här har du också en lite annan inställning till själva anden. Dels har du den snälla anden som man har gjort ett intressant och roligt hem till för att den ska vilja stanna i huset, och dels inställningen att man genom att bygga en ofta färgglad och för anden lockande konstruktion i en flaska (eller burk) kan man lura en elak eller stökig ande in i flaskan som man sedan försluter. Därmed fängslas anden och den kan inte ställa till med mer ofog, flaskan lagras på en lugn och undanskymd plats så att ingen får för sig att öppna den och släppa ut sin fånge.

Syftet med ett sådant spirit house är individuellt utifrån vem som konstruerar den, i vilket syfte och vilken typ av andevarelse det rör sig om. Är flaskan vi har i vårt magasin ett Spirit house? Och i så fall är det ett trevligt hem för en vävintresserad ande eller är det en fälla för ett stökigt oknytt som trasslade till och förstörde varpen? Det är tyvärr något bara konstruktören eller anden kan svara på?

Jag heter för övrigt Gabriel Wall och kommer jobba med samlingarna och har jobbat i projektet 100xKulturarv där jag även bloggat, det kan komma fler här inlägg här med tänker jag.

/Gabriel

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk