Full fart på snö och is
Publicerat: 10 dec, 2019Snö, is och kyla ger möjligheter till härliga nöjen utomhus på vintern. Åka skidor, skridskor och pulka, bygga snögubbar och ljuslyktor är bara något av allt det roliga som går att göra.
En fullmatad monter med vinterutrustning från förr, visas nu i Länsmuseets entréhall. Ett av föremålen är ålderdomligt, ett djurben avsett för färd på fruset vatten.
Islägg
I äldre tider var frusna sjöar och vattendrag de bästa färdvägarna att ta sig fram vintertid. Ett färdmedel för detta var skridskor, som även användes för lek på isen. Den äldsta typen av skridskor är så kallade islägg, som gjordes av djurben, vanligen mellanfotsbenet från nötkreatur eller häst. För bättre glid smörjdes undersidan av läggen med fett. Hål kunde borras i skridskobenen för att snöra fast dem på skorna. Det gick inte att ta skär med isläggar. Istället använde åkaren en stav att staka sig fram med över isen. Arkeologiska fynd av isläggar finns från förhistorisk tid och medeltid. Folklivsuppgifter berättar om användning av isläggar ännu under 1800-talet.
Lästips:
Berg, Gösta. 1940. Isläggar och skridskor. Fataburen 1943. Nordiska museets årsbok.
Ett urval föremål i vintermontern
- ”När vi spelade bandy på sjön”, barnteckning av Gullner Karlsson, 12 år, 5:e klass, Hult, 1947.
- Halmskor inköpta på 1950-talet för att användas av ägaren på bandy- och ishockeymatcher. De användes utanpå pjäxorna. Vid mycket stark kyla nyttjades även tidningspapper i skorna. Idén att skaffa halmskor hade skoägaren tagit efter torghandlarna, som drog på sig halmskor för att hålla fötterna varma kalla vinterdagar.
- Rödmålad bandyboll av kork och snöre.
- Barnskidor använda av en liten flicka i Småland på 1960-talet. Bindningarna saknas eftersom de flyttades vidare till ett par längre skidor, då flickan vuxit på längden. Hennes familj åkte mycket skidor, förmodligen var det ett intresse som kom från pappan med rötter i Jukkasjärvi.
- Tefat, snöleksak, tillverkat av JH Fabrikerna i Sävsjö.
- Pjäxor för längdskidåkning inköpta i sportaffären i Anderstorp. Användes till Limex träskidor med råttfällebindning. Pjäxorna lämnades in för halvsulning hos skomakaren då de slitits ut.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter

Maria Ridderberg
Intendent samlingar