I detta blogginlägg ska vi bege oss till Västra Storgatan med omnejd här i Jönköping. Ett vanligt fyndmaterial i samband med stadsgrävningar är djurben – allt från medeltida till relativt…
Se på bilden här ovanför! Innan vi satte grävskopan i marken hade vi ingen aning om att det här, nära bostadsområdet Råslätt i Jönköping, fanns en grav från bronsåldern.En nästan…
En historia om slughet, stöld och straff för fyrahundra år sedan Domen ”Så effter theras egen bekennelsse, och tiufnaden som fans i theras hender, kunne man icke frija theras lijff,…
Det finns många olika sätt att hitta tidigare okända fornlämningar, även om ”tidigare okänd” måste betraktas som en något flytande term. Vissa lämningar har varit kända under århundraden för att…
En vanlig sorts fornlämning som Jönköpings läns museums arkeologer brukar undersöka är områden med fossil åkermark. Det är områden med spår efter äldre tiders odling. Speciellt utmärkande för en fossil…
Vet du vad osteologi är? Här berättar vår arkeolog Emma Boman om sitt arbete som osteolog på Jönköpings läns museum. Att vara osteolog innebär att man analyserar skelett. Skeletten kan…
Fyll i din e-post för att ta del av våra nyheter!