Året var nittonhundrafemtifyra... – Jönköpings läns museum
Glasögon till solförmörkelsen 1954

Året var nittonhundrafemtifyra…

Publicerat: 29 jan, 2013

Vad gjorde du under solförmörkelsen den 30 juni 1954? Själv var jag långt ifrån påtänkt, inte min far heller och min mor hade nog fullt upp med att lära sig att krypa.

Glasögon till solförmörkelsen 1954

En sak är dock klar, den totala solförmörkelsen ställde till med en hel del rabalder. Sveriges radio rapporterade om det från flera håll runt om i landet. Folk gick man ur huse för att studera fenomenet. Kanske gjorde även en viss skomakare så, ty i hans skomakarelåda, bland läster, knivar, tråd och tänger, och andra verktyg hittade jag i förra veckan ett par fräsigt stylade skyddsglasögon i svart plast märkta med SOLFÖRMÖRKELSEN och 30 JUNI 1954.Undra om han blev fascinerad av skådespelet eller om han mest gjorde som alla andra och ryckte på axlarna och glömde bort det när allt var över. Eller så hade han planerat att se det i veckor men missade det för att några skor akut var tvungna att bli omklackade.

När jag berättade om mitt fynd för mina kollegor så visade sig att vi hade fler sådana glasögon i våra samlingar, fast inte bland skomakarprylarna då. Så tydligen var det en stor grej. Nästa totala solförmörkelse i Sverige är beräknad till den 16 oktober 2126. Undra om det kommer att vara lika stor uppståndelse då? Kommer skyddsglasögonen vara lika fräsiga?

/Gabriel

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk