Antikvariskt på hög nivå 3 – länets högsta slangtork – Jönköpings läns museum
brandstationen

Antikvariskt på hög nivå 3 – länets högsta slangtork

Publicerat: 13 maj, 2014

Att skydda en stad från förödande bräder har varit en av de viktigaste frågorna för städernas styrande. Jönköping fick sin första brandordning 1681, men under många år var det motigt. Brandredskap var dyra, brandvakter likaså.

Det tycks vara så att varje gång Jönköping drabbats av stadsbrand (exempelvis 1691, 1716, 1730, 1785, 1790, 1835 och 1854) har diskussionerna om brandsäkerhet tagit fart. Likaså har förutsättningarna för brandkassor och brandförsäkringar aktualiserats. År 1828 bildades Städernas allmänna brandstodsbolag för att sprida riskerna. Brandförsäkringar blev successivt ett vanligt och framgångsrikt alternativ, men det gällde att brandförsäkringsbolagen kunde hantera stora ersättningsfall. Midsommarhelgen 1888 drabbades både Sundsvall, Umeå och Lilla Edet av stadsbränder.

På 1890-talet beslutade man att uppföra en ny brandstation i Jönköping. Den ritades av stadsarkitekten Fredrik Sundbärg och den är en av stadens karaktärsbyggnader. Tornet har en av sina förebilder i rådhuset Palazzo Vecchios medeltida torn i Florens.

Tornets funktion var inte observationsplats för brandvakter. I stället användes tornet för att hissa upp brandslangarna som måste torka mellan utryckningarna. I dag finns delar av hissanordningen kvar i brandstationens torn. Högst upp i tornet finns en yttre gång, som man har en hänförande utsikt ifrån!

 

Text och bild: Anders Franzén

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Anders Franzén

Byggnadsantikvarie


Bilder