Upptäck länets Smultronställen! – Jönköpings läns museum
En av skeppssättningarna på gravfältet vid Mosslelund. I bakgrunden anas några av gravhögarna.

Upptäck länets Smultronställen!

Varggropen utanför Vetlanda, Mosselunds gravfält i Värnamo och Kungsstenarna i närheten av Jönköping. Det är tre av sju nya smultronställen som vi tipsar om att besöka!

Spår efter äldre tiders människor och verksamheter finns i allt från slott, kyrkor och borgruiner, till övergivna odlingsrösen och gravfält. Med detaljrika beskrivningar och kartor, har vi på länsmuseet gjort det enkelt att utforska kulturmiljöerna – och att hitta mer okända pärlor. Vi hoppas att besökare från både när och fjärran ska göra utflykter och upptäcka Jönköpings län och dess historia.

De sju nya platserna är:

Näshults kyrka sydöst om Vetlanda – en ovanlig typ av timmerkyrka som förekom i Småland. Den stod färdig 1732 och är en av endast tre bevarade.

Frihetsmilsstenarna som restes 1627 i fyra väderstreck för att markera frihetsmilen som omgav Jönköpings stad, med slottet i mitten. Stenarna är bland de äldsta frihetmilstenarna, resta under Gustav II Adolfs tid.

Varggropen i Korsberga söder om Vetlanda, är 4 meter i diameter och ca 3 meter djup. En stensatt grop från tiden när jakten på varg hörde till det vardagliga livet.

Kolbottnar finns i stor mängd, bland annat väster om Vaggeryds travbana. De syns idag som stora runda förhöjningar, och minner om de järnbruk som fanns i Vaggerydstrakten under 17–1900-talen.

Mosslelunds gravfält i Värnamo med närmare 60 fornlämningar från både äldre och yngre järnålder. Olika gravtyper som runda, låga högar men också stensättningar, en domarring och flera skeppssättningar.

Myresjö gamla kyrka är en stenkyrka från 1100-talet väster om Vetlanda. Sydportens valv är av sandsten, med en inmurad runsten intill. Omgivningarna bär spår från vikingatiden genom gravfält och runstenar.

Ringröset i Röshult, söder om Taberg, är Sveriges största ringröse. En ovanlig fornlämning som förmodligen uppfördes under bronsåldern. Här finns också flera domarringar, den största är 12 meter i diameter.

 

Upptäck alla 91 stycken Smultronställen i Jönköpings län som länsmuseet tipsar om!
Platserna bär alltid på en spännande och intressant historia och är väl värda att besöka. Tillgängligheten varierar när det gäller parkering, skyltning och liknande.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: måndag, 19 juni 2023
Kalender ikon
Slutdatum: torsdag, 31 aug. 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice