SmåLit – Jönköpings läns museum
Bokstäver som bilder SMÅLIT i olikfärgade kvadratiska rutor, blandade med svartvita författarporträtt

SmåLit

Smålands Litteraturfestival arrangeras 1-4 februari i Eksjö, Tranås, Värnamo och Jönköping. Fullspäckade dagsprogram erbjuder ett sjuttiotal olika programpunkter, bland annat författarsamtal, scenkonst, workshops och utställningar för åldern 0-100 år.

Bokmässa

Omkring åttio förlag, författare, föreningar, företag och sällskap deltar i SmåLits bokmässa i Jönköping lördagen den 4 februari, kl. 11–16, i Stadsbiblioteket, Arkivhuset och på Jönköpings läns museum.

Fri entré till dagsprogram och bokmässa. Läs mer om SmåLit och se hela programmet här.

Dagsprogram på Jönköpings läns museum

Röda Salen

Jönköpings läns museum, 1 trappa upp

11.15–11.45
Ökat intresse för att skriva
och prisutdelning av SmåLits novellpris

Under de senaste åren har intresset för att skriva ökat markant. Antalet inskickade manus till förlagen ökar snabbt och antalet inskickade bidrag till SmåLits novelltävling slog alla rekord! Henrik Hermansson, litteraturutvecklare vid Region Jönköpings län och Elin Ihreborn, förläggare på People & Stories är ledamöter i årets novellprisjury. Hör dem berätta om årets novelltävling samt presentera vinnare och hedersomnämnanden.

12.00–12.30
Läspepp med Callum Bloodworth och Erik Dahlbergsgymnasiet

Kan författarmiddagar, rollspel, memes och egentillverkade omslag sänka tröskeln till litteraturens klassiker? Och matchar utbudet av ungdomsböcker med vad unga faktiskt vill läsa? Erik Dahlbergsgymnasiets pedagoger Frida Selvander och Linus Lekander presenterar kreativa exempel på alternativa ingångar till läsningen och diskuterar tillsammans med sina elever och författaren Callum Bloodworth vad som engagerar unga läsare idag.

13.00–13.30
Jorddyrkare – Österängens Konsthall utforskade permakulturens revolutionära potential

I projektet Jorddyrkare utforskade Österängens Konsthall permakulturens revolutionära potential genom att bjuda in tolv konstnärer, biologer, oddlare och aktivister till sin odlingslott för worskhops och samtal. Projektet dokumenterades i en podd med samma namn. På vilket sätt kan permakulturens principer användas i omställningen till ett hållbart samhälle? Och vad är fördelarna med en bokcirkel i poddform? Hör Niclas Hallberg, Johanna Linder och Melina Pollack i ett samtal.

13.45–14.30
Kanon – välsignelse eller förbannelse?

I dagens kulturpolitik nämns begreppet kulturkanon. Det leder ofta till frågor, kritik och oförstånd. Men vad menas egentligen med kanon? Vad bör man känna till? Och vad händer om något
utesluts? Möt Truels Olin, Tf avdelningschef kultur och bibliotek i Jönköpings kommun, Marit Strindlund, konstnärlig chef musik Kulturhuset Spira, Peter Feurst, kulturredaktör Jönköpings-Posten och Ylva Lindberg, professor i pedagogik vid Jönköping University i en livesänd kulturdebatt kring ämnet. Debatten leds av Martin Sundberg.

14.45–15.15
Att göra musik av litteratur

Kan litteraturen vara en inspirationskälla för en kompositör? Och hur gör man för att omvandla ord och tankar till toner? Som Composer in Residence på Kulturhuset Spira skriver tonsättaren
Emmy Lindström verket I’ll tell you how the sun rose, som får sitt uruppförande under våren 2023. Verket baseras på texter ur Clara Törnvalls bok Autisterna – om kvinnor på spektrat, som är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism. Möt Emmy och Clara i ett samtal om musik, litteratur och beröringspunkterna däremellan.

15.30–16.00
Storytelling – så skapar du en berättelse

Victoria Larm kommer att ge en föreläsning i historieberättande och dramaturgi utifrån sin historiska spänningsroman Den nionde kretsen, men även med hjälp av Jungs hjälte-arketyp, författaren Selma Lagerlöf och filmerna ”Schindler’s list” och ”När lammen tystnar”. Om du skriver, läser eller älskar filmer så är detta en programpunkt för dig.

 

Öppna verkstaden

Jönköpings läns museum, entréplan

11.15-11.30
Invigning av utställningen Dit floden oss för oss

Marc Martins bilderbok En flod flödar genom mörk och spännande djungel, men också hela vägen hem till vårt alldeles egna rum. På förskolan Rödhaken på Råslätt har barn och pedagoger utforskat vad som händer när ett konstprojekt tar avstamp i litteraturens värld. Hur kan det lästa leda till nya erfarenheter, nya berättelser och oanade äventyr? Välkommen till en utställning som är en pågående process där boken och barnens tankar är i fokus.

11.30
Barnlitteraturens potential och nödvändighet i språk- och kunskapsutvecklande undervisning

Hur kan barnlitteratur utgöra utgångspunkt för språk- och kunskapsutvecklande undervisning i de tidigare skolårens läsundervisning? Petra Ljungqvist och Taylor Anne Conyer från Råslättskolan tillsammans med Catarina Schmidt från Högskolan i Jönköping berättar om just detta. Vi får ta del av deras tankar om på vilka sätt upplevelsebaserad gemensam läsning i förskoleklassen och årskurs 1-3 kan utformas så att yngre barns/elevers språk och vilja att läsa stärks.

12.30–13.30
Måla och pyssla med Tinna Design

En mysig och färgglad stund för barn. Pyssla och färglägg figurerna och husen från böckerna Solveig Solstråle, Ditt eget speciella hus och Ditt eget speciella rum.

14.30–15.30
Måla och pyssla med Tinna Design

En mysig och färgglad stund för barn. Pyssla och färglägg figurerna och husen från böckerna Solveig Solstråle, Ditt eget speciella hus och Ditt eget speciella rum.

 

Arkivscenen i Arkivhuset

13:45-14:15
Stadsdelen Söder i Jönköping

Stadsdelen Söder, eller Torpa som den ofta kallas, upplevs nog av många som lite anonym, men ändå med många positiva associationer. Bebyggelsen är både lågmäld och vardaglig, men här finns en skala och ett historiskt djup som är tilltalande. I en ny bok från Jönköpings läns museum presenteras denna ”blandstads” historia av tre författare med olika infallsvinklar. Bokens redaktör Anders Franzén berättar mer.

En bok står uppställd lutad mot en hög med böcker. I bakgrunden museets terracottafärgade vägg.

 

SmåLit 2023 drivs och arrangeras av Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun, Region Jönköpings län och de fyra lokaltidningarna Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Med stöd av Kulturrådet och många samarbetsparter.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: lördag, 4 feb. 2023
Klocka ikon
Starttid: 11:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 5 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Porträttbild av Therese Carlsson
Therese Carlsson

Musievärd - samordning