Vakna upp - på spaning efter framtiden – Jönköpings läns museum
Abstrakt konstverk med inslag av svart, grått och guld

Vakna upp – på spaning efter framtiden

Kan vi använda oss av konsthistorien för att skapa oss en bild av framtiden? Vad kan vi egentligen lära oss av historien för att skapa ett hållbart framtida samhälle? 

Att försöka hitta rätt väg mellan nutidens stora utmaningar är inte enkelt. Hur ska man som människa klara av höjda levnadskostnader, pandemier, konflikter och naturkatastrofer? Konstnärer anses ha en särskild förmåga att tänka utanför invanda mönster och modeller. Därför är det intressant att vända sig till just dem för att leta efter nya infallsvinklar för framtiden.

Det historiska perspektivet är också viktigt när man vill diskutera framtiden och ställa frågor om det kommande. Och även historiens långsiktiga förändringsprocesser kan bidra till att definiera framtidens problem och utmaningar.

konstverk föreställande en vit kanin som håller för ögonen och hoppar från en grön stol. I bakgrunden anas ytterligare konstverk.

Verket till höger heter Hopp av Eva Lagerheim. I bakgrunden till vänster anas verket Den inåtvända människan av Olle Ängkvist.

Svensk konst och olika teman

I vår nygamla utställning Vakna upp – på spaning efter framtiden finns konstverk i olika tekniker och material. Gemensamt för dem är att de mer eller mindre belyser aktuella frågeställningar och problem. Samtliga verk är från museets konstsamling där tyngdpunkten är svensk konst från 1940-tal och framåt.

Några av utställningens konstverk kan delas upp i följande teman: konflikter, krig, terrorism, makt, anarki och antifascism. Andra konstverk i utställningen kan delas in under identitet samt framtidens mat och boende. Kvinnovåld, feminism och #metoo är tre andra teman som några av konstverken kan delas in i.

 

Bild överst: Ikaros av Gösta Pettersson (beskuren).

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: onsdag, 1 feb. 2023
Kalender ikon
Slutdatum: söndag, 14 apr. 2024
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst