Smultronställen att besöka i sommar
Publicerat: 22 jun, 2021Passa på att upptäcka historiska och spännande platser i ditt närområde. Vi har listat fem spännande smultronställen – perfekta för en dagstur eller ett litet äventyr i naturen.
1. Rosenlunds herrgård och rosarium
Den vackra gustavianska herrgården i Rosenlund är en av de äldre byggnaderna i Jönköping. 1788 stod byggnaden färdig med en interiör smyckad med takmålningar och kakelugnar. Trädgården var tidigare en frukt- och grönsaksodling innan det blev ett stall för polisens hästar att husera i. Först 1978 gjordes trädgården om till ett rosarium som sedan dess utökats. Med sin blomstrande flora och mysiga sommarcafé är det väl värt ett besök.
Vägbeskrivning och mer information om Rosenlunds herrgård hittar du här.
2. Brahälla slottsruin
Vi en klippa ovanför sjön Noen ligger ruinen av Jaktslottet Brahälla. Greven Per Brahe den yngre använde Brahälla som jaktslott och det var även hans sista byggprojekt innan han avled år 1680. Under sina praktdagar hade slotten en källarvåning, sal, hall och kammare samt en altan för att bjuda sina gäster på en dramatisk utsikt. Slottsruinen ligger i Tranås kommun.
Här kan du läsa mer om Brahälla slottsruin och hur du tar dig dit
3. Gravfälten på Visingsö
På Visingsö finns det runt 800 förhistoriska gravar utspridda. Mest iögonfallande av de bevarade gravarna är de som finns samlade på öns tre gravfält: norra, mellersta och södra gravfältet. En undersökning av gravfälten visade att de äldsta av gravarna är från 500- f. kr. Gravfälten är belägna efter öns huvudväg.
Vill du veta med om Gravfälten på Visingsö och hur du tar dig dit? Läs här
4. Hörnebo skiffergruva
Trakten kring Fröderyd är geologiskt intressant, med tillgång på malm- och mineraler. Under 1700-talet bröts både koppar och järnmalm i socknen. De inhägnade gruvhålen och bergen av skrotsten på båda sidor om vägen påminner om verksamheten. Den långa tunneln, från gruvhålets botten finns kvar och man kan gå in i dagbrottet, ficklampa och gummistövlar rekommenderas
Läs mer om Hörnebo skiffergruva här
5. Forshedastenen
”Rolf och Eskil reste denna sten efter Livsten, sin fader, som blev död i Skåne vid Gårdstånga, och förde (honom) till Finnveden” Så lyder en del av runskriften på Forshedastenen. Runstenen är rest på 1000-talet och står 50 meter från Storån och intill nutida vägar. Ortnamnet Finnveden har tolkats betyda ”kringströvande jägare och fiskare” och ed som ”väg”, Runstenen står strax söder om Riksväg 27 mellan Bredaryd och Forsheda och är ett trevligt utflyktsmål.
Läs mer om alla museets rekommenderade smultronställen.
Bilden överst: Rosenlunds herrgård och rosarium.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Besöksservice
Besöksservice