En personlig upplevelse: Förundran - iakttagelser av världen – Jönköpings läns museum
En utställningssal fylld med tunna, lätta skulpturer i tråd och metall

En personlig upplevelse: Förundran – iakttagelser av världen

Publicerat: 23 jun, 2021

Att långsamt färdas in i Ulrika Berges världsupplevelse är som att få en aha-upplevelse. Hennes konst känns i alla kroppens celler. Både visuellt och ljudmässigt där Gongens dova ljud förstärker ögats intryck.

Det blir en fysisk upplevelse att vandra in bland alla organiska formerna. Det skira ger ett ömtåligt och en aning overkligt intryck. Det känns antingen som jag svävar i en obestämd undervattenvärld, eller i en surrealistisk trädgård när jag går runt i utställningssalen. Dessutom klingar konstverken så vackert ihop med salens sakrala utstrålning.

Denna helhet skapar ett lugn inombords, ett lugn som känns behövligt i dessa konstiga tider. Denna fysiska upplevelse får mig till att vilja stanna kvar länge, mycket länge. Jag tror vi behöver stunder som detta för att hitta tillbaka till oss själva igen.

Naturens skönhet – och sårbarhet

Jag fylls också med glädje när jag sakta går runt i salen och både ser och hör Ulrikas konst, som att naturens vackra väsen omfamnar mig. Jag känner en stor vördnad stående mitt i salen och tänker på naturens skönhet men också sårbarhet.

Vidare tänker jag att jag skulle kunna stå ute i en skogsglänta där solljuset stilla skiner genom trädkronorna ner på den grönbeväxta marken. Jag känner naturens närhet i både ögon, öron, näsa och öron. Jag vill lägga mig ner i gräset och drömma mig bort.

Tankar om att sakta ner från dagens stress börjar fylla mitt huvud. Varför har vi skapat detta samhälle där vi skall hinna med så mycket innan vi reser vidare till en annan dimension. Vi måste våga leva mer i nuet, än i framtiden.

Naturen har en förmåga att minska vår stress och få oss att glömma våra vardagsbekymmer. Därför är denna utställning helt perfekt att besöka då den kan upplevas som ett skogsbad – eller varför inte ett konstbad. Insupa utställningens rogivande intryck, sätta sig ner på en utav de vita stolarna och räkna sina egna andetag. Helt underbart.

Utställningen pågår t.o.m. 26 september.

Välkomna.

Jonas Nilsson, Verksamhetsutvecklare konst

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst