Månadens konstverk - november – Jönköpings läns museum

Månadens konstverk – november

Publicerat: 31 okt, 2018

Hans Fredholm
Farlig farled
1996

Naturen kan ses som något väsentligt och heligt

Hans Fredholm föddes 1952 i Sundbyberg, växte upp i Jönköping men är sedan mitten av 1990-talet bosatt i Eksjö. Han studerade vid Konstfackskolan, bild & miljö 1973-1975, samt vid Konstakademin, avdelning måleri 1976-1982 i Stockholm.

Fredholms arbete spänner över flera områden, måleri och skulptur. Under sin utbildning blev han mycket intresserad av offentlig monumentalkonst, detta för att han på ett bättre sätt skulle nå de människor som inte är uttalat intresserade av konst. Sambanden mellan rum, arkitektur och konst är navet, som hans konstnärliga arbete rör sig runt och är inriktat på. Sedan slutet av 1990-talet ägnar han sig även åt ljusdesign och bedriver konsultverksamhet vid sidan av konstnärskapet.

Fredholm vidareutbildade sig inom belysningsområdet på bl.a. Ljushögskolan i Jönköping där han också verkat som gästlärare. Ett stort antal verk och då främst skulpturala installationer har under åren beställts av olika uppdragsgivare för offentliga rum.

Detta intresse har sedan vuxit sig större och idag har han också arbetat offentligt med både belysning och vägmiljö. Ett stort antal verk, då främst skulpturala installationer, har under åren beställts av olika uppdragsgivare för offentliga rum, bland annat i Eksjö, Jönköping och vid infarten till Huskvarna.

På konstverket Farlig farled kan man se tre monumentala former i rött, fyra svarta trädliknande former samt en gråfärgad form allt på en guldglimrande bakgrund. De tre röda formerna kan ses som människofigurer som på ett utforskande sätt tar sig fram genom det glimrande landskapet där de i en skog med svarta träd stöter på något främmande på marken. De blir osäkra på hur de skall fortsätta navigera sig genom skogen och stannar då upp och begrundar den innan de bestämmer sig för hur de skall fortsätta.

Naturen kan här ses som något väsentligt och heligt och den gråa formen på marken kanske har som uppgift att få oss människor att stanna upp för att ta det lugnt och försiktigt för att behandla våra skogar på ett vördnadsfullt sätt.

/ Jonas Nilsson
Verksamhetsutvecklare konst
Jönköpings läns museum

Konstverket visas i utställningen På spaning – en vandring bland konsten på museet

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst