En huvudfoting – Jönköpings läns museum
En teckning av en gubbe

En huvudfoting

Publicerat: 4 jun, 2013

I museets stora samling av föremål, konstverk och dokument finns en barnteckning med en enkel streckgubbe ritad i blyerts. Gubben är dock skickligt gjord för att vara ritad av en treåring. En sådan här typ av ritad figur brukar kallas huvudfoting – en människofigur, där armar och ben sitter direkt på huvudet, som är kroppen. I tre-fyraårsåldern kan barn vanligen rita denna typ av figur. Streckgubben i länsmuseet ritades av en liten pojke år 1885. Pojken var tre år och hette John. Han blev sedermera den store sagoillustratören John Bauer. Blyertsteckningen är John Bauers första kända teckning.

En teckning av en gubbe

John Bauer föddes i Jönköping den 4 juni 1882, idag för precis 131 år sedan. Hans föräldrar var Joseph Bauer och Emma Wadell. I familjen fanns storebror Hjalmar och storasyster Anna (hon dog när John var endast sju år). Senare fick John också en lillebror, Ernst. Familjen Bauer bodde i en gård vid nuvarande Slottsgatan med utsikt norrut mot Östra torget, som då kallades Nya torget, och Kristine kyrka. Fadern var charkuterihandlare och hade sin affär i byggnadens bottenvåning, medan lägenheten ovanpå var familjens bostad. Sommartid vistades familjen i villa Sjövik vid Rocksjön strax utanför Jönköping.

John tyckte om att fantisera, leka cirkus och göra teaterföreställningar. Intresset för att rita hade han med sig under uppväxtåren. Han hade rithäften nära till hands för att så snart han behövde, teckna ner sina bilder. Tidigt bestämde han sig för att bli konstnär. 16 år gammal flyttade han till Stockholm för att påbörja sin utbildning.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg

Intendent samlingar