Villa Sjövik – Jönköpings läns museum
En vit villa.

Villa Sjövik

Publicerat: 24 nov, 2017
Villa Sjövik byggs vid Rocksjöns västra strand 1881, året innan John Bauer föds. Det är ett ganska stort hus som först och främst används som sommarbostad, medan familjen Bauer ännu bor kvar i lägenheten vid Östra torget. I husets stenkällare lagrar man fläsk och andra varor som säljs i pappans charkuteriaffär.

Huset har en fasad av ljus puts och det är beläget i en lummig, grönskande trädgård. Nedanför huset går en lång brygga ut genom Rocksjöns vass, där John och hans bröder badar och leker. Familjen spenderar allt mer tid i fritidshuset och så småningom blir Sjövik deras fasta bostad.

Vid denna tid ligger området en knapp kilometer från Östra Torget, fortfarande i Jönköpings utkanter. Det är en lantlig miljö som omges av nästan orörd natur. Om man blickar bort, ser man de skogiga berg som flankerar staden Jönköping. Omgivningarna tilltalar säkerligen den unge John Bauer som aldrig tröttnar på att vandra omkring i skog och mark.

Moln och växtstudier

På sommaren 1901 har John ledigt från sina studier på Konstakademien. Han är hemma hos familjen i Jönköping och arbetar intensivt i en ateljé i huset. Han utför flera moln- och växtstudier i akvarell som idag tillhör Jönköpings läns museums samlingar. Med nyfiken blick skildras blomsterlivet runt Rocksjön: maskros, timotej, blåklocka och syren. Bilderna avslöjar Bauers stora förståelse för landskapet och dess växlingar. Det är kärleken och samhörighet till naturen som är hans främsta drivkraft som konstnär.

Villa Sjövik blir utgångspunkten för flera av hans tidiga naturupplevelser. För ett konstnärskap där samhörigheten till naturen och landskapet är helt grundläggande, är detta följaktligen en plats med en unik betydelse. Flera av hans mest berömda verk har dessutom målats i ateljén på Sjövik, till exempel illustrationerna till 1909 års upplaga av ”Bland tomtar och troll”.

John Bauers park

Huset revs tyvärr på 60-talet (hastigt, innan någon hann protestera). Idag finns vid denna plats istället en park som bär konstnärens namn. Det har faktiskt förblivit en liten oas mitt i stadens centrala delar som är väl värd ett besök. En skylt markerar platsen där Villa Sjövik en gång låg.

På initiativ av bokbindarmästare Lennart Enander återuppfördes den långa bryggan i Rocksjön på 90-talet.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk


Bilder

En vit villa med buskar runt omkring. Villa Sjövik och bryggan i Rocksjön
En vit villa. Huset med jordkällare