Kyrkornas hemligheter! – Jönköpings läns museum

Kyrkornas hemligheter!

Publicerat: 5 jul, 2013

Nästa söndag, den 14 juli, börjar sändningen av TV-serien om de svenska kyrkorna. Varje program är 10 minuter långt och sänds kl. 20.50, direkt efter den Engelska antikrundan.

Det är åtta avsnitt som alla har en bestämd kyrka i fokus ? och en specifik vinkel eller tyngdpunkt. Samtidigt är tanken att varje vinkel ska vara relevant för kyrkorna generellt. Det är tre medeltida kyrkor och fem från senare tider som skildras.

Vi på länsmuseet i Jönköping är särskilt stolta och glada att Habo kyrka, länets praktfulla träkatedral med dess rikliga måleri, har kommit med i urvalet! Det avsnittet sänds den 4 augusti.

habo kyrka interiör

Så här ser hela tablån ut:

14/7  Uppsala domkyrka (med utflykt till Roslagsbro)  / De svenska helgonen
21/7  Ludgo / Kyrkornas roll i stormaktens krigsansträngning
28/7  Linköpings domkyrka  /   Relikerna (särskilt Kristi kors)
4/8  Habo  /  Folkfostran och katekes
11/8  Saltsjöbaden  /  Kyrkobyggenas kulmen
18/8  Rappestad  /  Sveriges vanligaste kyrkotyp
Ej tablålagd   Västeråker  /  Livet efter döden
Ej tablålagd   Tyska kyrkan i Karlskrona  /  Den svenska Gudsstaten

Några avsnitt kan dock komma att byta plats. De sista två avsnitten sänds litet senare på hösten. Hela TV-serien repriseras sedan ett flertal gånger och kommer dessutom att läggs ut på SVT Play.

Serien har producerats med stöd av Kungl. Vitterhetsakademien, Riksbankens Jubileumsfond och stiftelsen Pro Fide et Christianismo. Idé och manusunderlag är framtagna av bland andra Ann Catherine Bonnier och Ingrid Sjöström, mångåriga medarbetare Riksantikvarieämbetet med kyrkorna i fokus. Underlaget bygger i sin tur bygger på diskussionerna i Sockenkyrkonätverket och på Kungl. Vitterhetsakademien. Producent och filmare har varit produktionsbolaget Mediabruket. Ciceron i alla avsnitt är Christopher O´Regan.

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.