Ett litet hus för bilen – Jönköpings läns museum
postordergaraget

Ett litet hus för bilen

Publicerat: 12 aug, 2013

För några år sedan inventerade jag det gamla brukssamhället Marieholm i Gnosjö kommun. Det mesta var det förväntade, bruksbebyggelse och bostadshus från 1800-talets andra hälft och fram till 1980-talet, skolhus och missionshus.

Men en byggnad fick mig att lyfta på ögonbrynen, på gården till ett av smedbostäderna stod ett litet fint garage i masonite och plåt som stilmässigt ser ungefär ut som en husvagn från 1950-talet utan hjul. Vid ena dörren sitter en liten metallskylt som det står ”Åseda Träindustri” på. Efter kontakt med hembygdsföreningen i Åseda, fick jag lite mera information om företaget som grundades i mitten av 1940-talet. Initialt så tillverkade företaget framförallt silos till lantbruket och gick lokalt under namnet silofabriken. Förutom garage så gjorde man även traktorhytter till de flesta traktortyper. Försäljning sköttes av en anställd säljare som fanns i Linköping. Produkterna kördes med häst och vagn till järnvägsstationen i Åseda för vidare transport till kunderna. I början av 1960-talet sålde de ursprungliga ägarna fabriken och den försattes sedan relativt snart i konkurs.

Garaget i Marieholm är av modell Perfect och de kallades allmänt för postordergarage. Jag har tyvärr inte lyckats få tag i några gamla produktblad, inte heller Kungliga Biblioteket som har en avdelning för så kallade okatalogiserade tryck, har något material från Åseda Träindustri i sina samlingar.

Garaget är knappast anpassat för vår tids stora och breda bilar. Även med en klassiskt ”folkabubbla” krävs det en viss planering för att kunna parkera bilen i garaget. Innan man kör in sin bil gäller det att öppna dörren som finns på en av långsidorna av garaget, för väl inne i garaget är det för trångt för att öppna bildörren och kliva ur bilen om garagedörren är stängd.

Den dåvarande ägaren renoverade garaget för 10-15 år sedan, då bytte han masonitesidorna och målade om byggnaden. Nu har det gått i arv till sonen som stolt vårdar sitt garage även om det numera är mest cyklar och gräsklippare som står parkerade därinne.

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk