Att måla gamla hus – Jönköpings läns museum
Byggnad

Att måla gamla hus

Publicerat: 12 jul, 2014

Det är sommar och semestertider. Förutom att bada och lata sig, blir det kanske också tid att ta hand om sommarhuset.

Om man har ett gammalt torp eller mangårdsbyggnad hur ska man då tänka? Här är några korta råd vad gäller färgsättning.

På ett timrat hus med åstak, där taket bärs upp av stora stockar som vilar på de timrade gavelröstena, ska de utstickade åsarna målas i väggens kulör, vilket oftast är rödfärg. Åsarna ska inte se ut som vita fågelholkar på väggen under takfoten.

På ett mera modernt hus med takstolar och utstickande figursågade sparrar kan det ibland vara relevant att måla dem i en avvikande färg och då framförallt på linoljefärgsmålade hus. Under det sena 1800-talet var det populärt att använda kontrasterande färger för att markera snickerier och bärande stolpverk

Undvik även vitt på ytterdörren, särskilt om det är dörrar av äldre snitt och hus utan veranda. Ytterdörrarna har av tradition varit målade med färg, ofta ockra, (lejongult) men även brunt, grönt och blått förekommer. Det finns lite olika lokala kulörvariationer. Ofta kan det finnas lite gamla färgrester kvar på dörren om du skrapar och då särskilt i skyddade partier, t.ex. på kortsidan in mot karmen. Alternativt så får du se dig omkring – du kanske hittar exempel på traditionell färgsättning om du har tur!

Byggnad

Guldockra är en traditionell dörrfärg.

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.