En hällristning på en stor platt sten.

Sagaholmshögen

En liten utställning om den märkliga bronsåldersgraven vid Sagaholm i Jönköping är startskottet för en större utställning som är planerad 2020. Idag får du se en av hällarna och keramikkärl från järnåldersgravarna. Vi berättar i text och bild om Sagaholmshögen och dess hällristningar.

Få känner till att Jönköping har ett av norra Europas viktigaste gravfynd med hällristning. Det uppenbarade sig hösten 1971 när våra arkeologer undersökte graven vid Sagaholm söder om Jönköping, där Ljungarums industriområde idag ligger. Då fanns bara en tredjedel kvar av den cirka 3000 år gamla gravhögen som både plundrats och använts för sandtäkt. Trots det fanns tillräckligt mycket bevarat för att högen ska räknas till en av landets märkligaste bronsåldersgravar.

Hällristningarna var en sensation

Under ett tre meter tjockt skikt med grästorv fanns rester av tre inre kantkedjor i den 20 meter stora högen. När arkeologerna upptäckte att det fanns hällristningar på en av kantkedjorna var sensationen ett faktum. Av de 46 hällarna som fanns kvar i kantkedjan var 15 ristade med skepp, hästar, hjortdjur och människofigurer. Uppskattningsvis fanns närmare 100 sandstenshällar i kantkedjan från början, och tre av dem hittades inmurade i en jordkällare nära högen.

Tre gravhögar finns kvar

Sagaholmshögen var en av ett dussin stora gravhögar som funnits i södra Vätterbygden. Idag finns tre av dem kvar i Jönköping: Lustigkulle på Liljeholmen, Domarhögen i Gräshagen och Dödskallehöjden i Råslätt.

Beställt av Vägverket

Undersökningen utfördes åt Vägverket (nu Trafikverket) som behövde en uppställningsplats för sina vägmaskiner och det är så den används än idag fast nu kompletterad med en informationsskylt.

Här kan du läsa mer om Sagaholmshögen: Sagaholmshögen blev 3D-modell

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Tisdag, 1 aug, 2017
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Mikael Nordström

Enhetschef