Viktors värld och verklighet

Följ författaren och kulturpersonligheten Viktor Rydbergs livsöde.

År 1828 föds Viktor Rydberg i enkla men kärleksfulla förhållanden – i Jönköping. Men innan han är sex år gammal förlorar han allt. Mot alla odds, i dåtidens fattig-Sverige lyckas Viktor ändå att skaffa sig både bildning och status. Så småningom blir han en av de mest respekterade intellektuella och inflytelserika personer i hela landet. Under sitt liv arbetade Viktor som journalist, översättare och författare. Han utsågs till Sveriges första professor i kulturhistoria och blev invald i Svenska akademien.

Utställningen

I utställningen får du uppleva Viktors värld och verklighet. Du får följa hans livslånga strävan efter kunskap och bildning. Från barndomens första lyckliga år, genom katastroferna som slår hans värld itu. Via skolåren och mobbing, till vuxenlivets yrkeskarriär och författarskap som slutligen för Viktor till samhällets yppersta elit. I utställningen presenteras Viktors idévärld och författarskap i ord, ljud och bild. Utställningen öppnar den 18 december 2017, på Viktor Rydbergs födelsedag.

Jönköpings kommun äger utställningen

Jönköpings läns museum är glada över uppdraget att producera Viktors värld och verklighet åt Jönköpings kommun. Utställningen visas i Arkivhuset i Jönköping av Jönköpings kommun och ingår i Jönköpings stadshistoriska utställning.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer inte museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Måndag, 18 dec, 2017
Organisatör ikon
Arrangeras med: Jönköpings kommun
Plats ikon
Plats: Arkivhuset, Dag Hammarskjölds plats, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Katali Jarefjäll

Verksamhetsutvecklare utställningar och program