Logo för utställningen Kampen i Tiden på Jönköpings läns museum

Kampen i tiden

Äntligen! Den 15 maj 2020 öppnar vi stolt dörrarna till en ny kulturhistorisk utställning om vårt läns historia: Kampen i tiden

37 människor.  37 livsöden som alla bär minnen med livsavgörande ögonblick.  Helt nära våra trakter. Eller långt bort i främmande land.  Erfarenheter och händelser som lett fram till vårt gemensamma nu. Stort och smått. Ljust och glatt. Svårt och sånt. Så som livet och historien är.

Hela utställningen, från idé till färdig gestaltning har producerats tillsammans med länets barn och unga.

Vi söker hjärtan!

En vän kan betyda allt. I vått och torrt. I glädje och sorg. Vi söker vänskapshjärtan till vår berättelse om vänskap – hjärtat du en gång delat med din kompis.

I utställningen möter du Anna och Elin, två bästisar på 1600-talets Visingsö. De delade allt i livet – skratt, hemligheter, tårar och besvikelser. När det allra värsta hände, när Anna skulle avrättas, fanns Elin vid Annas sida. Och Elin vägrade att Annas minne skulle försvinna ur historien. Hon planterade ett hav av vintergröna på platsen där Anna är begravd.R

Runt berättelsen om Elin och Anna i vår utställning, växer ett hav av vänskap.

Vill du bidra med ditt vänskapshjärta? Från en vänskap som du aldrig glömt eller särskilt minns, från den tid i livet då vänskap var för evigt. Låt ditt minne hänga bland andras vänskapsbevis – för våra vänner kan betyda allt. Och är värda sin plats i historien.

Utställningen – Spelet

Du som är van vid digitala och analoga spel känner snart igen dig. Är du mer ovan lär du dig snabbt. I vårt spel är alla historiska vinnare.

I spelet navigerar du genom berättelser om kunskap, arbete, kropp, plats och makt. I ord och bild, med ljud och film. Ledtrådar hjälper dig att hitta rätt. Bland fornfynd och hattar, filar och flaggor rör sig utställningen mellan födelse och död.

Om du lyckas, öppnar sig flera utmaningar efter hand. Där du får kraft att fördela i slutet: vad är viktigast för dig? Ditt val ger dig tre historiska vänner att fortsatt inspireras av. Människor vars kamp liknar din.

Spela själv eller tillsammans – valet är ditt.

Du är välkommen!

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Fredag, 15 maj, 2020
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Katali Jarefjäll

Verksamhetsutvecklare utställningar och program

Anna Lindahl
Anna Martindahl

Projektledare