Sommarläsning - 3 boktips från bibliotekarien – Jönköpings läns museum

Sommarläsning – 3 boktips från bibliotekarien

Publicerat: 20 jul, 2020

 

-Ting som bär våra minnen – en berättelse om överlevnad, av Dina & Jovan Rajs

Dina och Jovan fann varandra som överlevande efter förintelsen och andra världskriget som hade raserat deras tillvaro. Så småningom kom de till Sverige och om detta har de berättat i den gemensamma biografin Att återvända till livet. Men vad fick dem att orka fortsätta och leva vidare? Till hjälp hade de föremål, ting fyllda med minnen och mening. Om dessa ting berättar de i boken Ting som bär våra minnen. En papperslapp, ett smycke, ett stycke av en trasig spegel – allt bär på minnen av den förlorade barndomsvärlden och av det nya livet. Varje föremål får sin egen berättelse. En vacker och finstämd bok om hur föremål laddas och mättas av innehåll; sorg, hopp, minnen och liv. Och det är ju också så vi på museet arbetar med våra föremål och utställningar!

(Bonnier fakta 2020)

-Sanningen – en kort historik om lögner, fake news och kvalificerat skitsnack, av Tom Phillips

En bok som presenterar sig själv – rolig och tänkvärd. Att fake news inte är ett nytt påfund visste vi väl och här får vi läsa om några av historiens praktbluffar.

(Tukan förlag 2020, översättning av Håkan Edvardsson)

-Stridens verklighet – döden på slagfältet i svensk historia 1563-1814, av Lars Ericson Wolke

Kanske är det fördomsfullt att säga att det är ett boktips för herrar? Men alla som är det minsta intresserade av historia kan finna nöje i att följa med ner bortom statistik och fältslags ner till de människor, individer, som faktiskt slogs – dog, sårades eller i bästa fall överlevde och kom hem till sina nära och kära.

(Historiska media 2020)

 

 

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Karin Kristoffersson

Bibliotekarie