På tur med Sverigeflaskan – Jönköpings läns museum

På tur med Sverigeflaskan

Publicerat: 2 jul, 2020

För de flesta blir årets semester inte lik någon annan. Under den pågående coronaviruspandemin och spridningen av covid-19 i världen, ska vi helst inte resa utanför Sveriges gränser. Istället får det bli hemester – semester i hemmets närområde, eller möjligen svemester – semester i Sverige.

Då kan det vara bra att ha termosen Sverigeflaskan till hands. Fyll den med kaffe eller annan god utflyktsdryck och bege dig ut på en tur i den härliga sommaren. Sverigekartan på termosen ger många bra tips på resmål med bil, buss, tåg eller varför inte med cykel eller vandring till fots. På flaskan finns också en tryckt tabell, som anger avståndet mellan olika orter. GPS behövs alltså inte. Det enda på termosen man inte har någon större nytta av längre, är förteckningen över länsbokstäver. Varje län hade förr sin särskilda bokstav – Jönköpings län hade ”F”. Dessa bokstäver användes bland annat på bilarnas registreringsskyltar, så man kunde se från vilken del av landet de kom.

Sverigeflaskan tillverkades av AB Jönköpings Vacuumindustri, som startades 1946. Företaget sålde termosar under varumärket June. På 1960-talet formgav Arne Erkers (Nils Arne Eriksson) nya modeller och Perry Sigerborn svarade för färgsättning och dekor. Jönköpings Vacuumindustri köptes upp av Hammarplast 1976, och då försvann märket June. Sverigeflaskan är av typen isoleringskanna, som består av en flaska med dubbla väggar och vacuum emellan. Äldre tiders termosflaskor var tillverkade av glas. Dessa kunde lätt gå sönder, om man till exempel tappade en, med följd att vätskan rann ut. Sedan 1970-80-talet finns lyckligtvis okrossbara termosar av rostfritt stål.

Jönköpings läns museum har i sin samling en Sverigeflaska tillverkad på 1960-talet. Utöver termosens förslag på resmål, har vi här många tips på smultronställen i Jönköpings län.

Lästips: Tidningen RETRO nr 3 2016, nr 2 2017.