Sagokonstnären John Bauer – Jönköpings läns museum
Självporträtt. John tittar på betraktaren med sin pipa i mungipan och en hatt på huvudet.

Sagokonstnären John Bauer

Publicerat: 24 nov, 2017

1882-1918

Det är först och främst illustrationerna till ”Bland tomtar och troll” som har gjort John Bauer till en älskad konstnär. Bilderna med alla de fantastiska väsen som befolkar hans sagovärld – troll och jättar, riddare och prinsessor – har skänkt honom hans ställning som hela Sveriges sagokonstnär.

Bauer skildrar den svenska naturen, de täta skogarna där ljuset strilar ner genom de mäktiga trädkronorna. Han målar mystiska och magiska platser som omedelbart känns igen av alla som någon gång har varit i en svensk skog.

Sagokonstnären John Bauer växer upp i Jönköping och under sitt korta liv återvänder han ständigt till trakterna kring Vätterns södra spets.

Han finner ro och stillhet i det unika landskapet och denna upplevelse får en stor betydelse för hans konst. På långa skogsvandringar, aldrig utan skissblocket under armen, omsluts han av den småländska skogen. Han tecknar oavbrutet, samtidigt som hans fantasi flödar fritt och obehindrat. Det är i dessa stunder som John Bauers säregna sagovärld föds.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk


Bilder

Självporträtt. John tittar på betraktaren med sin pipa i mungipan och en hatt på huvudet. Kraftigt beskuret självporträtt. Volterra, 1908. Akvarell.