Inspiratörer och elektriskt ljus – Jönköpings läns museum

Inspiratörer och elektriskt ljus

Publicerat: 9 okt, 2012

John Bauer har i mina ögon alltid haft en högst egen bildvärld som inte liknar mycket annat. Var kom inspirationen ifrån och vilka konstnärer tyckte John Bauer själv om att studera? I ett brev skrivet 1902 under den tysklandsresa han gör tillsammans med fadern kan vi få en del intressanta inblickar i detta.

Böcklin nämner han entusiastiskt liksom konstnären Max Keiningen vars tavla Pictas han utnämner till det bästa han sett. Även Rembrandt och det han kallar Holländeri får en respektfull bugning av den unge konstnären. Mottagaren av brevet är troligen Edward Berggren en samtida konstnär som han i tidigare brev frågat vad han bör se av konst under sin tysklandsresa.

Elektriskt ljus var troligen fortfarande en stor nyhet eftersom han till sin vän entusiastiskt beskriver hur vackra de damer han möter är i elektrisk belysning. Även i Johns senare brevväxling möter man den nya tekniken bland annat på brevpapper från olika hotell han besöker och där nämns i brevhuvudena att detta hotell minsann ha både elektriskt ljus och telefon. Det tidiga 1900-talet måste ha varit en omvälvande tid att ha varit ung och entusiastisk i.

/Magnus Rossler

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Magnus Rossler
Magnus Rossler

Museiassistent


Bilder