Under golvet
Publicerat: 3 dec, 2012Som antikvarie får man alltid vara beredd på överraskningar, ofta spännande och intressanta, men ibland några tråkiga. Frågan om värmeinstallationer i kyrkor har varit återkommande projekt de senaste åren. Ibland som sagt lite tråkigt, när det visar sig vara fukt- eller rötskador, ibland kan det vara problem med sentida material och metoder. Cuprinol och kreosot som ansågs vara toppen på 50-talet när det ströks på de nya golvbjälkarna visar sig idag orsaka dålig lukt och ohälsosamma emissioner.
Men ibland är det bara roliga överraskningar! Vintern 2008 installerades ett nytt vattenburet värmesystem i Linderås kyrka. Det gamla systemet var installerat 1931 och rören var till stor del dragna under kyrkorummets golv. När vi så lyfte på några av golvbrädorna i långhusets sidogångar fann vi inte bara gamla installationer utan också ett underliggande stengolv. Inte från den nuvarande kyrkan som stod klar 1793 utan från den tidigare medeltida stenkyrkan och dess under 1600-talets tillbyggda korsarmar. Huruvida det är ett faktiskt golv eller om det har utgjort ett undergolv kan diskuteras. Golvbjälkarna i denna delen av byggnaden låg direkt på stenarna, ingen isolering eller trossning, men inte heller några fuktproblem.
Teknikhistoriskt var även rördragningen från 1931 intressant då rören var isolerade med tvinnade rep av halm.
Man får vara beredd på det mesta, men det är inte alltid så här roliga fynd man gör!
Britt-Marie Börjesgård
Spännande! Linderås kyrka ligger i ett område som jag är särskilt intresserad av ur historisk synpunkt. Delade denna länk på https://www.facebook.com/pages/Vi-som-gillar-kyrko-och-kyrkog%C3%A5rdsturism/226127270754426
Kul att du gillade och delade vidare!
Kul att få det bekräftat att den gamla kyrkan faktiskt låg på samma plats som den ”nya”. Ni hittade inte något mer anmärkningsvärt mellan golvbjälkarna?
Ha de!
Vi har ju kikat på det lite tidigare genom arkivmaterialen och kyrkotomten har haft samma läge, men är utvidgad åt öster motsvarande nuvarande koret ungefär. Men sen är frågan hur man ska tolka den stenpackning /stengolv som finns under brädgolvet. Jag har resonerat lite med en av våra arkeologer och han menar att det är för lite utfyllt mellan stenarna för att det ska varit det regelrätta golvet, hans tror snarare att det är ett undergolv för upplag av bjälklaget. Men det är intressant i vilket fall. Vi hade ju inte hela golvet uppe, utan bara en smal gata, två brädors bredd, i respektive sidogång så det var framförallt stenpackningen vi noterade.
Kan rekommendera Mattias Legnérs artikel om gamla värmesystem i gotländska kyrkor i nya numret av Bebyggelsehistorisk tidskrift!