Se Kristallen i Bruzaholm – Jönköpings läns museum

Se Kristallen i Bruzaholm

Publicerat: 5 sep, 2013

Nu på söndag, den 8 september, arrangeras Kulturarvsdagen runt om i hela Europa. Då ordnas Öppet Hus och visningar på platser med intressant historia och stora kulturvärden. En sådan miljö är den så kallade Kristallen i Bruzaholm.

kristallen med odlingar

Kristallen med odlingar på 1960-talet.

Ett stenkast från Väg 40, mellan Eksjö och Mariannelund, finner man helt oväntat ett stort växthus och en modernistisk glaspaviljong, med fasader av trä, glas och ärgad koppar. Med sin djärva arkitektur sticker anläggningen ut i sin omgivning av industribyggnader och vardagliga egnahem. Kristallen uppfördes för 50 år sedan och var fram till 1970-talet en mötesplats i det lilla brukssamhället. Här kunde man inhandla blommor, grönsaker och konstglas från de småländska glasbruken. Efter en förfallsperiod görs nu genomsamma ansträngningar, länsstyrelsen, länsmuseet, Eksjö kommun, lokala krafter och fastighetsägaren för att anläggningen ska kunna bevaras.

Man försöker också finna ny användning för byggnaden för att på så sätt mera långsiktigt säkra dess framtid. På kulturarvsdagen har du chansen att få veta mer om vad som döljer sig bakom detta moderna projekt.

Välkommen till Kristallen i Bruzaholm  mellan kl. 12?16. Det blir guidade visningar och information kl. 13 och 15. Se utställningen om Kristallens arkitektur och historia, kaffe serveras. Adressen är Bruksvägen 3 i Bruzaholm, vid Riksväg 40 mellan Eksjö och Mariannelund/Vimmerby.

Arrangörer är Arbetsgruppen för Kristallens bevarande med deltagande av fastighetsägaren, Jönköpings läns museum och Eksjö kommun.

Kulturarvsdagen är ett årligt återkommande evenemang runt om i Europa som lockar miljontals människor. Syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Kulturarvdagen fick sitt nuvarande namn 2010 och ersatte då ”Kulturhusens dag” som har firats i Sverige sedan slutet av 1980-talet. Datumet är dock detsamma – alltid andra söndagen i september. Temat i år är ?Människors mötesplatser?. Riksantikvarieämbetet är nationell samordnare för kulturarvsdagen.

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.