Med antikvarieögon på stan – Jönköpings läns museum

Med antikvarieögon på stan

Publicerat: 1 nov, 2012

Vi är väl alla lite yrkesskadade, var och en inom sin egen sfär. Som antikvarie på promenad på stan är det svårt att inte lägga märke till husen, vackra hus med fina detaljer och gedigna material, men även förvanskade byggnader med vanprydande tillägg och okänsliga byten av fönster och portar. Jag ser och noterar utan att egentligen tänka på det, husens status, skador och bristande omsorg, eller ibland överdrivet fiffande.

tegelpannorVissa skador är uppenbara, och borde samtidigt vara så lätta att undvika. Några tegelpannor ligger inte på plats. Ordnar man det omgående händer ingenting, men om det inte åtgärdas kan det orsaka olika typer av fuktskador.

takNär det väl börja växa gräs i hängrännan, då har löven legat där länge, så länge att löven har blivit till jord.

Andra skador kräver insats av hantverkare. Vattenfläckar som denna på fasaden indikerar ett sönderfruset stuprör, men be plåtslagaren att vända skarven utåt nästa gång så rinner inte vattnet på fasaden.

vägg

Spjälkande färg kan vara tecken på vattenskada, och i vissa fall är det uppenbart var vattnet kommer ifrån. Här är det taket som läcker.

De här bilderna är fångade på en kort promenad i princip runt kvarteret, det är med andra ord inga ovanliga problem, men oftast väldigt onödiga.

Genom att lära sig se och analysera det man ser, kan man undvika skador och spara framtida kostnader. Öppna ögonen och se om ditt hus!

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.