Julens motiv målat i glas – Jönköpings läns museum
fönster

Julens motiv målat i glas

Publicerat: 23 dec, 2013

Julen står för dörren och i radion berättas att drygt 80 procent av de tillfrågade i en undersökning vet varför vi firar julen. Till minne av Jesu födelse.

Korfönster Norra Solberga nya kyrka

Korfönster i Norra Solberga nya kyrka. De är ritade av Reinhold Callmander och tillverkade vid hans konstglasmästeri i Göteborg.

Bilder på Kristi födelse och Maria med barnet var vanliga kyrkliga motiv under medeltiden och renässansen, men också under de mera tillbakablickande stilperioderna. Ett motiv som också är relativt vanligt i det kyrkliga glasmåleriet. Länsmuseet gjorde för ett antal år sedan en inventering av kyrkligt glasmåleri i Växjö stift inom Jönköpings län. Vår dåvarande kollega Jonas Haas inventerade, fotograferade och beskrev glasmålningarna, tekniker, verkstäder och konstnärer.

I Tofteryds kyrka är ett av de två dekorerade korfönstren tillägnade Jesu födelse. Glasmålningarna är komponerade av Gunnar Torhamn och levererade av NP Ringström AB i Stockholm 1936. Ringströms grundades 1886 och drivs idag av fjärde generationen Ringström fortfarande på samma adress nedanför Mosebacke.

Korsfönster

Korsfönster i Tofteryds kyrka

fönster

I Nässjö nya kyrka är ett av de tre fönstren tillägnat samma motiv men i en modern tappning. Fönstren är gjorda av hugget arkitekturglas ingjutet i ett armerat cementbruk. Konstnären Elis Lundqvist anses var den som införde tekniken till Sverige från Frankrike. Han samarbetade med Lindshammars glasbruk, som levererade glaset till många av hans konstverk.

I Gränna kyrka finns en liten modern men stilmässigt tillbakablickande glasmålning. Den är utförd av konstnären Astrid Theselius i samband med en stor restaurering av kyrkan 1988. Måningen är infogad i en romansk fönsterram från den medeltida kyrkan.

Glasmålningar

Glasmålningarna i Voxtorps kyrka är komponerade av Albert Eldh och levererade av Stockholms Glasmåleri 1930.

fönster

I andra fall är födelsemotivet en detalj i en större glasmålning, så som i Voxtorp och i Ann Wolffs fina korfönster i Ödestugu kyrka.

I flera fall är glasmålningarna donationer till kyrkorna, i Ödestugu är det Crafoordska stiftelsen som har donerat och i Tofteryd är målningen bekostad av Oscar Ljungbergh som var grosshandlare i Jönköping och ägde en gård i Tofteryds socken. Även glasmålningarna i Voxtorp tillkom genom en donation, av godsägaren F G Blomstrand på Edhs gård. I vissa fall framgår detta faktum med tydlighet, men att ge gåvor tillhör ju också ett av julens stora teman.

God Jul säger vi byggnadsvårdare med detta, tackar för att ni läser vår blogg och önskar alla ett Gott Nytt År!

Bilden i sidhuvudet finns i Norra Solberga kyrka, men omfattades inte av inventeringen då kyrkan ingår i Linköpings stift. Samtliga fotografier är tagna av Jonas Haas.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.