I skuggan av ett äppelträd VINTER – Jönköpings läns museum

VINTER

80 procent av de äpplen vi äter är importerade, trots att många anser att svenska äpplen är godare. Några av de farligaste bekämpningsmedlen och antimögelpreparaten som fortfarande används i andra länder, är förbjudna i Sverige.

All transport av varor påverkar miljö och klimat. Enligt Naturvårdsverket orsakar ett importerat äpple från Nya Zeeland fyra gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett svenskodlat.

RÖTT MELONÄPPLE

Historia: En mycket gammal sort som troligen har sitt ursprung i Tyskland. I Danmark odlades den redan vid slutet av 1700-talet. Det träd som finns på Brunstorps gård är en form av Melonäpple. Rött Melonäpple fanns med i Göteborgs trädgårdsförenings priskurant 1861.

Växtsätt: Originalsorten uppnår en ansenlig storlek och bildar en upprätt och slutligen utbredd krona. Den röda formen på Brunstorp är mindre och mer svagvuxen.

Blomning: Sen blomning med starkrosa knoppar, som utslagna vita med ljusrosa undersida.

Fruktens kännetecken: Frukten är medelstor, karaktäristiskt valsformad och får heltäckande röd färg. Köttet gräddvitt och grovt.

Smak och mognadstid: Svagt syrligt med något kärv arom. Ska plockas relativt sent och mognar i mitten-slutet av december.

Erfarenheter och rekommendationer: Rött Melonäpple är ett smycke i trädgården i något varare växtzoner. Vacker blomning och mycket vackra, röda frukter som lyser från långt håll. För en del är Melonäpplet det klassiska jul-äpplet, vars smak tilltalar många. Rekommenderad odlingszon: 1- 3

ur Äldre äpplesorter för dagens trädgårdar, Björn Kalin, SLU 2019

MERA OM SVENSKA ÄPPLEN

Sverige skulle kunna vara självförsörjande på äpplen mellan september och mars. Men då skulle butikerna behöva byta äppelsorter efter säsong, istället för att satsa på samma sorter året runt.

Det finns tre typer av äpplen: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Ett sommaräpple bör ätas direkt från trädet och har mycket kort hållbarhet. Smaken försämras efter bara någon dag i rumstemperatur, men de kan förvaras någon vecka i kylskåp. Exempel: Greve Pers Bordsäpple och Transparente blanche.

Höstäpplen ska skördas trädmogna, vilket betyder när de fortfarande är hårda och sura, med kärnor som börjat bli bruna. När äpplet eftermognats några veckor håller de sig fina till slutet av november-december om de förvaras svalt och luftigt. Exempel: Johannes röd höst och Signe Tillisch.

Vinteräpplen ska också skördas trädmogna. Efter cirka en månads lagring är de ätmogna. De kan sparas i flera månader, om man har kall och luftig men frostfri förvaring. Exempel: Rött melonäpple och Ingrid Marie.

KORTA FAKTA

  • Tre av fyra äpplen i Sverige är utländska.
  • Ett äpple, en lök och en potatis smakar likadant. Det är lukten som gör skillnaden. Prova själv! Håll för näsan och smaka på en bit av varje.
  • Svenska äpplen lagras i smarta kylrum med väldigt lite syre. Det gör att de håller längre.

FÖREMÅL I MONTER

Fjäril
Prydnadskudde med schattérsöm, kedjestygn, läggsöm och stjälkstygn. Mönstret är komponerat för Jönköpings läns hemslöjdsförening.

ÄPPLEPYSSEL

Fågeläpplen

Du behöver:

Enkla ståltrådsgalgar
eller ståltråd på rulle

En tång

Äpplen

Gör så här:

Om du använder en ståltrådsgalge:
Kläm ihop den horisontella delen på galgen
”byxhängaren” med ””taket”.
Använd en plattång om du vill.
Spetsa och trä på ett äpple på var ände.
Vik upp galgändarna så inte äpplet trillar av.
Spetsa ett äpple på hängkroken.
Om du vill kan du hänga en talgboll
mellan de två undre äpplena.

Klart!

Om du använder ståltråd på rulle:
Klipp av cirka 40 cm ståltråd med tång.
Gör en snurrig spiral eller kringla
i ena änden av tråden.
Spetsa och trä på några äpplen.
Böj till en hängare i andra änden.

Om du vill kan trä på en träkula
för att dekorera äpplepinnen
innan du trär på dina äpplen.

Klart!