Kristus i grönsakslandet – Jönköpings läns museum

Kristus i grönsakslandet

Publicerat: 21 aug, 2015

Våren 2014 grävde Catarina Petersson i sitt grönsaksland i Rökinge på Visingsö när ett metallföremål fastnade på grepen. Hon blev fundersam över dess säregna utseende och lade undan den för att höra sig för vad det kunde vara. Nu har vi fått in föremålet till oss här på museet och vi har inte sett något liknande tidigare.

Framsidan

Som ni kan se på bilden är det ett föremål i brons, materialet till ringen har hällts ut på en plan yta, den är alltså inte gjuten i en form, därav den något skeva formen. I denna ring har utfasningar gjorts och vad som närmast måste betraktas som en Kristusfigur eller krucifix, passats in. Bronsfiguren är cirka 7,5 x 7 cm i storlek och 0,04 cm tjock.

Figurens baksida

Vad är nu detta och var kommer det från? Man bör ha i åtanke att figuren hittades strax intill Rysskyrkogården på Visingsö. Det är en ödekyrkogård där de krigsfångar som avled på ön begravdes mellan 1716 och 1718. Fångarna som härstammade från bland annat Ryssland, Danmark, England och Polen satt fängslade på Visingsborg och var sammanlagt över 2000 stycken, även om inte alla fanns på ön samtidigt. Av dessa dog drygt 300 under sin eländiga vistelse på Visingsö, några lyckades också rymma. Hur många som ligger begravda just på Rysskyrkogården vet vi inte.

Vi har ställt frågan om figuren till kollegor från olika håll. Ett gemensamt svar är att den bör vara från 1600-1700-tal och att dess formspråk pekar österut. Någon ser i motivet en rysk-ortodox prägel, någon menar att den kan vara från dagens Polen, dåtidens Preussen. Vi har fått förslag på att det rör sig om en bältessölja (ett spänne) som haft en lös torne eller pigg. Men också att det kan vara en religiös medaljong, vanliga i Östeuropa ända fram till idag.

Det som kittlar fantasin mest är nog ändå det något ?taffliga? men väldigt charmiga utseende som figuren har och som visar att den förmodligen inte tillverkats i en verkstad. Det finns, har jag fått lära mig, ett fenomen som kallas ?trench art?, som kan översättas ungefär med soldatkonst. Kanske har en soldat från östra Europa suttit på Visingsö och tillverkat en Kristusmedaljong som tröst mot sin hemlängtan?

Anna Ödeén

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Anna Ödeén

Arkeolog