Skärstad: I skuggan av ett äppelträd – Jönköpings läns museum
En talgoxe i trä på ett äpple av trä, i bakgrunden anas bilden av en trädkrona.

Skärstad: I skuggan av ett äppelträd

Välkommen att uppleva vår vandringsutställning I skuggan av ett äppelträd på Skärstad Hembygdsmuseum!

I tusentals år har äppelträd blommat och burit frukt i människors närhet. Vi har plockat och njutit, förädlat och anlagt äppelodlingar. Äpplet har varit symbol för hälsa, rikedom och kunskap. Denna utställning följer äppelträdet genom fyra årstider.

Här finns plats för alla oss som på ett lekfullt sätt vill veta mer om äpplen som vi äter. Som vill lyssna på några sagor och myter som följt äpplet genom historien.

Konsthantverk med äppelmotiv, fotografier och föremål ur museets samlingar väcker kanske minnen med äppelsmak och skördetid. Upptäck nygamla äppelsorter som passar särskilt bra i Jönköpings län och betydelsen av inhemsk äppelodling.

I hela utställningen surrar honungsbin omkring. För hur skulle vi kunna berätta om äpplen utan att tala om blommor och bin? I bikupan visas en animerad film om biets betydelse för hela vår natur. Bina kommunicerar med varandra genom att dansa i bestämda mönster och genom att vippa med bakkroppen. Och får du lust att lära dig bidansen, finns vingar och blommande mattor att skutta mellan.

Den passar för nyfikna barn och vuxna som vill uppleva en utställning tillsammans. Innehållet är tillgängligt på svenska, engelska och arabiska.

Skärstad Hembygdsmuseum

Skärstad Hembygdsförening, som tillhör Vista Härad, bildades 1961 med ändamålet att verka för kultur- och miljövård i Skärstad. I föreningens museum i Kaxholmen hittar du utställningen.

Öppettider

Onsdag kl. 10-12
Söndag kl. 14-17

Plats och adress

Skärstad Hembygdsmuseum, Vistakullevägen 5, Huskvarna.

För mer information se Skärstad Hembygdsförenings webbplats.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer inte museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: söndag, 19 maj 2024
Kalender ikon
Slutdatum: söndag, 11 aug. 2024
Organisatör ikon
Arrangeras med: Skärstad Hembygdsförening
Plats ikon
Plats: Vistakullevägen 5, Kaxholmen

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter