SmåLit 2024 – Jönköpings läns museum
Det står SmåLit med bokstäver i olika färger mot fyrkantiga olikfärgade bakgrunder. Överst en rad svartvita bilder på människor.

SmåLit 2024

Smålands Litteraturfestival arrangeras 2-3 februari i Värnamo och Jönköping. Myller, idédebatt och läsinspiration för alla åldrar. Fördjupande och angelägna scensamtal.

Bokmässa

Omkring åttio förlag, författare, föreningar, företag och sällskap deltar i SmåLits bokmässa i Jönköping lördagen den 3 februari, kl. 10–16, i Stadsbiblioteket, Arkivhuset och på Jönköpings läns museum. Fri entré till dagsprogram och bokmässa.
Läs mer om SmåLit och se hela programmet här.

Dagsprogram på Jönköpings läns museum

Museiscenen

Jönköpings läns museum, 1 trappa upp

11.30–12.00
Alf Henrikson goes Mello

Birgit Carlstén, Hans Josefsson och pianisten Gittan Glans ger sig in i Alf Henriksons schlagervärld mitt i Melloperioden. Historikern, dagsverspoeten, författaren och dramatikern Alf Henrikson gav sig (ibland under pseudonym) schlagern i kast. Här framförs en kanske helt outforskad sida av Huskvarnasonen Alf Henriksson.

12.15–12.45
Queerlit – Ett litterärt detektivarbete!

Projektet Queerlit har ägnat tre år åt queerlitterärt detektivarbete och arkivistiskt databas-skapande med HBTQI-tematik. Över 2000 titlar har samlats in, från vikingatiden och framåt. Vad har den queera litteraturhistorien att säga idag – och vad är ännu inte skrivet?

13.00–13.30
Transtillstånd

Zafira Vrba Woodski är aktuell med konstboken och utställningen Transtillstånd. Boken följer transitionens röda tråd för att väva vår samtidshistoria långt bortom illusionen om att det bara skulle finnas två möjliga kön. Hör Zafira prata om både könseufori och sorgearbete.
Se utställningen Transtillstånd på länsmuseet, övre plan.

13.45–14.15
Vad gör en klassiker till en klassiker?

Under våren spelas en av de stora amerikanska teaterklassikerna på Kulturhuset Spira. Familjedramat Katt på hett plåttak från 1958 utmanade sin samtid med teman som sexualitet, begär och sociala konventioner. På vilka sätt är pjäsens innehåll aktuellt 2024? Och hur har pjäsförfattaren Tennessee Williams influerat dagens kulturutbud? Möt Emelie Rosenquist, radioproducent och programledare för podden P3 Klassikern och Malte Nordlöf, programledare och teaterkritiker P4 Jönköping i ett samtal som leds av Mats Fäldt, PR-ansvarig på Kulturhuset Spira.

14.30–15.15
Nybörjartur livet ut

Hösten 2023 släppte indierockbandet bob hund sin biografi Nybörjartur livet ut, där de berättar om sina decennier tillsammans. Om att hålla ihop, om konstnärliga beslut och avgörande moment i bandets historia. Möt Jonas Jonasson och Thomas Öberg från bob hund i ett samtal modererat av Jönköpings litteraturhus ordförande Dan Nilsson.

15.30–16.00
Staden. I råttans år

Lina Kumlin sa upp sig från jobbet som planeringsarkitekt och skrev en roman om staden och dess människor. Staden. I råttans år är en kollektivroman där vi får följa fyra familjers livsvillkor mitt under pandemins framfart. Inspirerad av P A Fogelström vill hon skildra ett samtida Stockholm. Hör Lina Kumlin i ett samtal om stadsskildringar och samhällsbyggande.

 

Museiverkstan

12.15–12.45
Konsten att tänka utanför ramarna

Elever på Råslättsskolan har tolkat kända barnböcker – och skapat tavlor som fortsätter ut på ramarna. Hör skolans pedagoger och bibliotekarie berätta hur de arbetat med slöjd och språkpedagogik under den pågående lässatsningen.
Se utställningen Konsten att tänka utanför ramarna på länsmuseet, övre plan.

13.00–13.45
Workshop: Gör ditt eget fanzine

Ett fanzine är en hemmasnickrad tidning eller magasin, ofta i en kollageliknande form där text, foto och bilder blandas. Med Sörängens folkhögskolas författarlinje får du prova på skrivandets praktiker och möjligheter genom att skapa ett fanzine. Ingen förkunskap krävs. Från 13 år.
Se utställningen I spår av traditioner på länsmuseet, verkstad 4. Elever på Sörängens folkhögskola har arbetat med tolkningar av temat traditioner.

14.00–14.30
Kanizas triangel

Mordgåtan börjar på högskolebiblioteket i Borås och förflyttar sig till ett dimmigt Brahehus vid Vätterns sluttning. Jasmin Zetterquist Gunnarsson och Therese Garthman har skrivit spänningsromanen Kanizsas triangel i jag-form. Huvudpersonens könsidentitet blir upp till läsaren att själv bestämma.

Utställningar till program

Konsten att tänka utanför ramarna
Från barnböcker och slöjdande växer bilder fram och ut! Elever i årskurs 6 på Råslättsskolan har under årets lässatsning gjort tavlor där bilden fortsätter ut på ramen. Övre plan, balkongen.

I spår av traditioner
Elever på Sörängens Folkhögskola har arbetat med olika tekniker och tolkat temat traditioner. Verken i utställningen kommer från folkhögskolans fyra olika linjer: Bilderbok, Foto, Författare och Keramik. Nedre plan, verkstad 4.

Transtillstånd av Zafira Vrba Woodski
Utställningen är en resa bortom tid och rum. Queert mod, minnesstunder för döda vänner, könsuppdelade toaletter, syskonskap och tvångssteriliseringar, samsas med euforin av att vara transperson. Övre plan, stora vita salen.

 

SmåLit  arrangeras av Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Region Jönköpings län och lokaltidningarna Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: lördag, 3 feb. 2024
Klocka ikon
Starttid: 10:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 6 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Porträttbild av Therese Carlsson
Therese Carlsson

Musievärd - samordning