Transtillstånd – Jönköpings läns museum
En person ligger på en strand täckt av småsten, med ansiktet nedåt. Armarna har tatueringar.

Transtillstånd

Utställningen Transtillstånd är en resa bortom tid och rum. Queert mod, minnesstunder för döda vänner, könsuppdelade toaletter, syskonskap och tvångssteriliseringar, samsas med euforin av att vara transperson.

Zafira Vrba Woodski tar sig an resans historier som olika transtillstånd. Video, ljud, foto och skulptur blir en slags nutidsarkeologi i skapandet av en egen historia och släktskap, både bakåt och framåt i tiden.

Transtillstånd har inga raka tidslinjer och vita väggar. Vi möts istället av ett kalejdoskop som stör det linjära. Ett montage som skapar oreda, stökar till, undersöker och tar oss på en utforskande resa. Detta är Zafira Vrba Woodskis största separatutställning hittills och kanske även den största utställningen kring transidentiteter i Sverige?

Vernissage

Välkommen på vernissage 16 december kl. 12-14. Konstnären ger en guidad visning i utställningen. Helena Berglund och Andie Pirata Stendin läser ur boken Transtillstånd.

Om konstnären

Zafira Vrba Woodski är en svensk-tjeckisk konstnär baserad i Stockholm, uppvuxen i Växjö med morföräldrar i Bodafors. De senaste 20 åren har Zafira gestaltat queera liv och erfarenheter i en bredd av olika konstformer. Zafiras arbeten har visats på bland annat Världskulturmuseet, Historiska museet och Konstepidemin. Läs mer på zafiravrbawoodski.com

 

Foto överst: Verket ”Shingle is my pronoun”. Foto av Tam Omond.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: lördag, 16 dec. 2023
Klocka ikon
Starttid: 12:00
Kalender ikon
Slutdatum: söndag, 10 mars 2024
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Porträttbild av Elinore Lindén
Elinore Lindén

Producent kulturhistoria

Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice