Myntskatt vid Brahekyrkan – sensationellt fynd på Visingsö
Publicerat: 27 mar, 2024Arkeologer från Jönköpings läns museum har gjort ett unikt fynd av 170 silvermynt i en grav i Brahekyrkan på Visingsö. En första bedömning av en myntexpert, visar att de är från mitten av 1100-talet.
– Det är ett helt sensationellt fynd som kommer att förändra den tidigmedeltida mynthistorien i Götaland och belyser en period som till stor del är helt okänd, säger Eeva Jonsson vid Kungliga Myntkabinettet.
Det var i samband med bergvärmeinstallation i kyrkan som en schaktningsövervakning gjordes av länsmuseets arkeologer.
– Redan första dagen fann jag och min kollega Kristina Jansson två skelett i schaktet där ledningarna skulle läggas. Vi rensade fram benen från de gravlagda för att få en uppfattning hur gravarna såg ut. Helt plötsligt kom tre silvermynt fram! Snart insåg vi att många fler låg tätt intill den gravlagdas vänstra fot, berättar Anna Ödéen, projektledare och arkeolog.
Mycket speciellt gravfynd
Totalt hittades 170 så kallade silverbrakteater i graven. Skelettresterna verkar ha tillhört en man i 20–25-årsåldern. Mynten bedöms vara från tiden omkring 1150 till 1180. Fyndet är mycket speciellt, dels för att det finns få liknande fynd från tidsperioden, dels för att några av mynten är helt okända sedan tidigare.
Det är sällan fynd görs i kristna gravar, den seden hör till förhistorisk tid och det gör Visingsöfyndet speciellt. Varför denna man i 20-årsåldern fått med sig alla dessa mynt i graven vet man ännu inte. Länsmuseets arkeologer hoppas på fler ledtrådar när de arbetar vidare med fyndet.
– Vi ser fram emot att lägga ett pussel kring brakteaterna från Brahekyrkan! säger Anna Ödéen.
Efter påskhelgen kommer mynten att visas på Jönköpings läns museum under några dagar, innan de skickas för konservering.
Mer information
Anna Ödéen, arkeolog
036-30 18 15, anna.odeen@jkpglm.se
Åsa Rosén, kommunikationsansvarig
036-30 18 22, asa.rosen@jkpglm.se