Besök Götalands högsta punkt i sommar – Jönköpings läns museum
En vy över landskapet sett från Tomtabackens torn

Besök Götalands högsta punkt i sommar

Publicerat: 17 jun, 2024

Läge för en utflykt till Götalands högsta punkt, en tingsplats från 1700-talet eller varför inte till en välbevarad stenkyrka från 1100-talet? Och ännu mer finns att uppleva när länsmuseet tipsar om sommarens Smultronställen.

Spår efter äldre tiders människor och verksamheter finns i allt från slott, kyrkor och borgruiner, till övergivna odlingsrösen och gravfält. Detaljrika beskrivningar och kartor på länsmuseets webbplats, gör det enkelt att utforska kulturmiljöerna – och att hitta mer okända pärlor.

– Vi hoppas att Smultronställena ska locka ännu fler från när och fjärran att göra utflykter i vårt fantastiska kulturlandskap och upptäcka Jönköpings län och dess historia, säger Mikael Nordström Enhetschef kulturmiljö på Jönköpings läns museum.

Och mycket nytt finns det att se. De fem senaste platserna är:

Norra Ljunga kyrka är en av de nio Njudungskyrkorna. Kyrkan ligger i ett öppet odlingslandskap strax väster om Sävsjö i ett område med gravar och gravfält från större delen av järnåldern.

Ingaryds gård var en tingsplats under 1700-talet belägen strax utanför Tenhult. Runt gården finns numera även Ingaryds naturreservat med  många olika naturtyper och stor artrikedom.

Torsa stenar en knapp mil söder om Nässjö är en märkvärdig fornlämning – ett järnåldersgravfält med ett 10-tal gravar, bland annat en magnifik treudd och domarringar.

Tomtabackens luftbevakningstorn är Götalands högsta punkt – 377 meter över havet. Norr om Vrigstad ligger detta torn med möjlighet till strålande utsikt.

Fornbolmen är en mytomspunnen forntida sjö som under större delen av stenåldern sträckte sig från nuvarande södra Bolmen upp mot Vättern. Med utsikten från området nära Reftele kyrka kan man ana en del av Fornbolmens utbredning.

Fakta

Ca 95 stycken olika Smultronställen finns nu att upptäcka och läsa mer om på länsmuseets webbplats.

Platserna bär alltid på en spännande och intressant historia – men tillgängligheten varierar när det gäller parkering, skyltning och liknande.

Pressbilder

Pressbilder fria för användning.

i Information


Kontaktuppgifter
Mikael Nordström

Enhetschef Kulturmiljö

Porträtt av Åsa Rosén, kommunikationsansvarig
Åsa Rosén

Kommunikationsansvarig