Månadens konstverk - april – Jönköpings läns museum

Månadens konstverk – april

Publicerat: 1 apr, 2019

Gösta Nyrén (1903-1973)
Flustret, 1930

Oförvillat och med barnets ögon skildrade han sin miljö och samtid.

Gösta Nyrén, bildkonstnär, född i Tofteryd, uppvuxen i Huskvarna där familjen var bosatt. Nyrén studerade vid Högre konstindustriella skolan och Konstakademien i Stockholm. Han har målat landskap, vanligen med motiv från Italien, Madeira och Portugal, samt blomsterstilleben. Hans arbeten är påverkade av modern, fransk konst, ofta med drag av exotism.

”Jag är nästan född med penseln i handen” – Gösta Nyrén

Studier vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm från 1921, avslutade med teckningslärarexamen 1924, studier i dekorationsmålning för Oskar Brandtberg. Under åren 1923-28 var han medhjälpare åt Brandtberg vid dekorativa målningsuppdrag.

Nio Unga

Nyrén var den yngste i konstnärsgruppen ”Nio unga”, av vilka Sven Erixson, ”X-et”, kom att bli mest känd. Den naivistiska stil de ”Nio unga” hade skulle komma att prägla mycket av Nyréns senare måleri. ”Nio Unga” var en konstnärsgrupp som 1926 debuterade på Liljevalchs konsthall och gjorde där två utställningar till,1929 och 1932, innan gruppen upplöstes samma 1932. De ”Nio unga” inspirerades av Hilding Linnqvists naiva måleri. Gruppens måleri representerade spontanitet, berättarglädje och målerisk impressionistisk frihet.

Nyrén har uppfört väggmålningar på Huskvarna Stadsmuseum 1950, Enehagens folkskola i Värnamo 1956 och på Nässjö lasarett 1972. Han är bl.a. representerad: Nationalmuseet, Moderna Muséet, Jönköpings läns museum och Västerås konstmuseum.

Målningen Flustret föreställer restaurangen och nöjescentret ”Flustret” i Uppsala. Flustret byggdes 1842 och blev med tiden en central punkt i Uppsalas nöjesliv, inte minst bland studenterna. 1984 drabbades byggnaden av en stor brand, men reparerades till samma utförande som den hade före branden. Flustret genomgick från 2006 en omfattande restaurering och renovering av byggnaden som blev klar 2011 med ny nattklubb på övervåningen. Idag är Flustret en nöjeskrog där allt från mässor, krogshower och stora middagar anordnas.

Mina egna tankar om målningen

En ljummen sommarkväll där sommarklädda människor flanerar runt kring festlighetens högborg, känns bekant. För mig skapar målningens färgskala mycket värme och glädje samt återger en verklig känsla av att vara där och då. Eller är det så att min längtan just nu efter sol, värme och ljumna sommarkvällar är så stark att den skapar minnesbilder som påminner om målningen.

Studenten och sommarfest, jovisst kommer jag ihåg den dagen och kvällen. Uppklädd med mössan på huvudet. Glad och nöjd med avklarade studier, samt en stark känsla av frihet, att inte längre behöva ta sig till skolan. Ja det var ju nu som livet skulle börja hända.

För mig låg festlighetens högborg inte i Uppsala utan i Folketspark i Tidaholm. Kanske var det inte så mycket flanerande att tala om, men med mer eller mindre ostadiga ben förflyttade sig min kropp runt i parken för att söka upp människor att prata med och till och med ibland våga dansa med. Men visst är den bästa sommaren, sommaren då dessa underbara ljumna och ljusa kvällar inträder och skapar en känsla av evighet. Att kunna sitta ute sent in på morgonen tills solen börjar vända uppåt igen, är den bästa sommaren man kan ha, länge leve sommaren.

Verket ”Flustret” är en del i utställningen ”På spaning – en vandring bland konsten på museet”.

/Jonas Nilsson
Verksamhetsutvecklare konst

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst