I respons till John Bauer – Jönköpings läns museum
Svartvit bild föreställande mystisk Bauerskog

I respons till John Bauer

Publicerat: 1 dec, 2014

Kom till Jönköpings läns museum. Smyg in i utställningen BAUER ? en utställning av Lundahl & Seitl med originalmålningar av konstnären John Bauer. Vandra längst in i salen (bäst är att gå tyst och viska, så att inte skogens skygga invånare blir störda). Hit in i den stiliserade skogen har ett nytt ?Bauertroll? flyttat. Från en plats bland de isblockliknande trädstammarna kikar det nyfiket på oss. Men trollet är inte ett konstverk skapat av konstnären John Bauer?

Svartvit bild föreställande mystisk Bauerskog

Konstnärsduon, Christer Lundahl och Martina Seitl, som sammanställt utställningen, har utformat en särskild skärmvägg i salen. Den är tänkt för en konstnär som med sitt konstverk ger ett svar eller en kommentar till utställningen och John Bauers konstnärskap. Det kan vara en konstnär som i sin skildring av naturen inspirerats av den framstående sagomålaren. Sedan utställningen öppnandes i mars 2013 har Riitta Päiväläinens färgfotografi Pediment från 2005 visats på skärmväggen.

Nyligen gjorde Länsmuseet ett nyförvärv till sin samling ? ett fotografi från ?Bauerskogen?. Fotografiet är taget av Mats Andersson och visades i en utställning på Tändsticksmuseet tidigare i höst. Titeln är: Bauertroll, och bilden är från Ryfors gammelskog, Mullsjö, taget 2009. Fotografen Mats Andersson har vandrat i John Bauers fotspår och sökt det trolska som Bauer såg. Han har med sin kamera fångat motiv i samma skogar som John Bauer vandrade i för hundra år sedan.

Maria Ridderberg, verksamhetsutvecklare

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg

Intendent samlingar