Höstnytt från Löfsko – Jönköpings läns museum
Ett par skor från hösten 1970

Höstnytt från Löfsko

Publicerat: 20 sep, 2018

Eleganta damskor för höstens promenader finns nu i en monter på Jönköpings läns museum. Tillverkningen har hög kvalitet. Bland materialen märks mocka, boxkalvläder, huntingmocka och kalvskinn. I flera av skomodellerna syns märket för kunglig hovleverantör. Modellerna är höstnyheter från skofabriken AB Löfsko i Jönköping. Men det är inte fråga om senaste nytt för i år, utan höstmodeller från 1950- och 1960-talen.

Löfsko hade sitt ursprung i fabriken AB John Löfqvists Skomanufaktur, som startade i Göteborg 1909 med tillverkning av eleganta promenad- och lyxskor. Redan året därpå köpte skohandlaren Joseph H. Eklöf i Jönköping fabriken, och 1911 flyttade han tillverkningen till sin hemstad. Namnet på företaget blev Löfsko. Fabriken låg i kvarteret Kläppen, mellan Barnarpsgatan, Kungsgatan, Myntgatan och Tegnérgatan. Idag ligger Skatteverkets byggnad på denna plats.

Framgång och nedgång

På några få år blev Löfsko ledande i landet när det gällde randsydda skor (skons ovanläder är fastsytt i sulan med hjälp av en läderremsa). Under årens lopp utökades såväl tillverkning, antalet anställda och lokalerna. Damskor blev så småningom företagets specialitet. År 1959 hade Löfsko 200 anställda och produktionen var 500-600 par skor om dagen.

Svensk tillverkning av kläder och skor kämpade under 1960- och 1970-talen med dålig lönsamhet. Konkurrensen från andra länder var hård. Löfsko upplevde svåra år med nedgång, som ledde till att skofabriken upphörde 1970. I samband med nedläggningen skänkte AB Löfsko omkring 500 par skor, främst damskor, till Jönköpings läns museum. Samlingen representerar damskomodet från tidigt 1900-tal till 1970. Nu är tretton modeller ur samlingen utställda i en monter i Länsmuseets entréhall. Välkomna att bese dem!

Lästips:

AB Löfsko. Jönköpings stads historia, del 3. 1971.
Claesson, Anna Maria. En bordsvisa till Löfskos ära. Småländska kulturbilder 1992.
Forsén, Stina. Löfsko – skomode från Småland. Gudmundsgillets årsbok 2014.
Fransson, Torsten. Ett stycke skohistoria. Gudmundsgillets årsbok 1987.
Widell, Magnus. Hemgården. Gudmundsgillets årsbok 1999.
Åsgrim Berlin, Agneta. Löfsko och hemgården. Minnen, människor, platser: Jönköpings stads historia, 2010.

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg

Intendent samlingar


Bilder

Logga på en skos insida Löfsko kunglig hovleverantör. Damsko, höstmodell 1970. Foto: Jönköpings läns museum.
Fabriksbyggnad bestående av flera huskroppar i flera våningar, och vitfärgad fasad.. Fabriken är belägen vid en gatukorsning. En cyklist och en fotgängare syns i nedre vänstra hörnet. Skofabriken Löfsko, sedd från Myntgatan-Barnarpsgatan. Foto: Lennart Ahlbeck, 1959.