Hemligheter – Jönköpings läns museum

Hemligheter

Publicerat: 3 dec, 2023

Allt är inte vad det ser ut att vara. Visst liknar föremålen en samling gamla böcker? Flera av dem är försedda med årtal – från 1741 till början av 1900-talet.

Tittar vi närmare ser vi att föremålen är gjorda av trä med snidade dekorer. Innehåller träböckerna papperssidor eller är det frågan om något annat? Ytterligare granskning visar att böckerna är försedda med skjutlock, som var och en döljer ett fack – ett gömställe. Några av dem till och med flera.

Kanske museets föremålskatalog kan avslöja träföremålens hemligheter? I katalogen är böckerna betecknade som ”skrin”, med andra ord ”ask för förvaring”.

Förvaringslådor och bokfodral

Det visar sig att några har använts som kryddlådor. En annan är dekorerad med hjärtan och kallas i katalogen för ”brudlåda”. Det är troligen en fästmögåva, skänkt till en kvinna av hennes blivande make, för förvaring av personliga småsaker.

En bok har fungerat som fodral till en psalmbok. Ännu en annan har använts som förvaringslåda för elddon (eldstål, flinta och fnöske) och kanske varit placerad intill spisen.

Böcker kan följaktligen innehålla annat än bara ord tryckta på papper!

Vill du veta mer om askarna? Besök DigitaltMuseum och sök på föremålens namn eller nummer som står här nedanför!

Texten är ett utdrag ur UTFLYKT i tid och rum med tema Hemligheter 2023/2024.
Text: Maria Ridderberg, Foto: Albin Hovlin

Bilder

Sparbössa i form av träbok Sparbössa i form av liten bok. JM.20347.