Hattar och mössor från Wigéns
Publicerat: 1 feb, 2019Har du någon gång köpt en ny mössa eller en begagnad hatt på secondhand-affär? Då kan den med stor sannolikhet vara tillverkad av Wigéns i Tranås.
Ta en titt i hatten, kanske finns där den bekanta etiketten för AB Oscar Wigén med litet w och röd prick över i:et. Wigéns var ett välkänt företag i Tranås med ett varumärke omtalat långt utanför landets gränser, känt för sin höga kvalitet. Under många år var företaget Sveriges ledande hatt- och mösstillverkare, och det utvecklades också till att bli en av landets ledande pälsindustrier.
Företaget grundades av torparsonen Oscar Wigén redan 1906. Under de följande årtiondena ökade både produktionen och personalstyrkan. När Oscar Wigén avled 1944 testamenterade han bolaget till personalen, eftersom han inte hade några barn. Som personalstiftelse fortsatte företaget att expandera och 1951 hade företaget en årlig omsättning på 10 miljoner. Som mest hade företaget över 300 anställda. 1955 invigdes en ny storartad fabriksbyggnad, som gav mycket uppmärksamhet. Företaget hade fyra avdelningar. En avdelning var för produktion av pälsvaror, och en avdelning var för produktion av huvudbonader av såväl tyg som päls. En tredje avdelning var för inköp och försäljning av beredda och råa skinn. Den fjärde avdelningen svarade för import och försäljning av färdiga mössor och hattar, huvudsakligen herrfilthattar, stråhattar och baskers. Uniformsmössor och studentmössor var också storsäljare hos Wigéns.
Oscar Wigén
Oscar Wigén föddes 1880 i Rumskulla (som då tillhörde Östergötland). Som 18-åring flyttade han till Tranås och började som expedit och mössmakarlärling i sin bror Carls affär. Under några år var bröderna Carl, Oscar och Wilhelm kompanjoner i firman, men 1906 blev Oscar ensam ledare för företaget. Tillverkningen bestod främst av hattar och mössor av tyg, i mindre omfattning av pälsbaretter, en platt, rund eller kantig huvudbonad.
Pälskappor
När Fritz Lundberg startade en fabrik för beredning och färgning av skinn i Tranås 1907, fick Wigéns möjlighet att skapa ny produktion av skinn och päls. På 1910- och 1920-talen tillverkade företaget därför även pälskragar. År 1925 kunde Wigéns börja med pälskonfektion. Produktionen av pälskappor pågick fram till slutet av 1970-talet. Pälsbranschen kunde då inte längre konkurrera med billigare syntetiska kläder. Idag finns pälsproduktion i stor utsträckning i låglöneländer eller i länder där rättsliga påföljder för dålig djurhållning är svag.
En samling Wigénshattar
Jönköpings läns museum mottog 1998 en stor samling hattar och mössor i gåva av AB Oscar Wigén i Tranås. Vid denna tid skedde den mesta produktionen i Wigéns fabrik i Estland. Administration, tillskärning, stockning, modellutveckling och uppsömnad av provkollektionen fanns dock fortfarande i Tranås, likaså pälssömnaden för hattar och mössor. 15 år senare, 2013, gick det anrika företaget Wigéns i konkurs. Företaget köptes upp av Amanda Christensen AB 2014, och verksamheten flyttades till Ulricehamn. Köparen övertog också Wigéns fabrik i Estland. I Länsmuseets entréhall visas nu ett tiotal hattar och mössor ur gåvan från Wigéns. Välkomna att se det klädesplagg som ofta benämns som huvudsaken.
Lästips
Fasth, Eije. 2011. Från torparson till storföretagare: berättelsen om Oscar Wigén och hans skapelse. Mjölby.
Ängbom, David. 1964. Så blev Tranås pälsstaden. Tranås: Tranås pälsförening.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Maria Ridderberg
Intendent samlingar