Ta en tur med ”Flygande tefat” på sportlovet! – Jönköpings läns museum
Ett rött tefat med texten

Ta en tur med ”Flygande tefat” på sportlovet!

Publicerat: 9 feb, 2024

Nu är sportlovstider här och vi önskar kyla och mycket snö i pulkabackar och skidspår. Då passar det bra att ta en åktur med flygande tefat, eller hur?

På 1950- och 1960-talen hade barnen lyckan att kunna åka på tefat i backarna om vintrarna. Det var naturligtvis inte frågan om små porslinsfat till tekoppar. Istället handlade det om runda metallfat, 40 cm i diameter stora, färgglada med tryckt bild av åkande barn mitt på fatet, och försedda med läderhandtag.

Georg Gillmert

Konstruktören till åkdonet ”Flygande tefat” var Georg Gillmert, ägare av firman JH Fabrikerna i Sävsjö i Jönköpings län. Georg hade sett hur barn och ungdomar åkte kana i snöiga backar, ofta med en bricka eller något annat som sittunderlag. Samtidigt fanns på JH Fabrikerna en maskin, som man gjort lock till soptunnor med. Soptunnorna tillverkades inte längre, och Georg ställde då om maskinen så att locken vid pressningen fick en liten kant. Plåtlocken lackerades och därefter sattes ett läderhandtag fast med två nitar – och så hade man fått ett ”Flygande tefat”! Det här var i början av 1950-talet och namnet var inspirerat av det rymd- och science fictionintresse som då var stort. Snöleksaken blev snabbt mycket populär.

JH Fabrikerna

Efter en tid fick emellertid JH Fabrikerna klagomål från mammor som sett sina barns vinterkläder bli röda av rost. Man började då att tillverka tefaten i aluminium istället, men när det sedan kom billigare tefat i plast från andra industrier kunde inte JH Fabrikerna vara med och konkurrera längre. I slutet av 1960-talet upphörde tefats-produktionen i Sävsjö.

Maria Ridderberg, Intendent samlingar

 

Utställningen Genialt! – stora och små uppfinningar från länet, visades på Jönköpings läns museum 6 mars – 25 april 2004.

Bilder

Ett rött tefat med texten Tefat, snöleksak, för åkning på snö, tillverkat av JH Fabrikerna i Sävsjö, Jönköpings län. Art. 1900. JM.48929.