Adventsljusen i förändring – Jönköpings läns museum

Adventsljusen i förändring

Publicerat: 28 nov, 2012

Med första advent börjar vårt kyrkoår. Därför brukar kyrkorna också vara särskilt välbesökta denna söndag, som infaller runt den 1 december, den fjärde söndagen bakåt räknat från jul. Det har faktiskt varit så länge, ända sedan 700-talet.

Adventsstjärnor och adventsljusstakar kan idag se ut nästan hur om helst. Sedan 1990-talet har de genomgått en enorm produktutveckling. Vi kan idag välja bland i stort sett all de former och material. Sedan lysdioden gjorde sitt intåg bland adventsljusstakarna och ljusslingan kom som ett komplement till julgransbelys-ningen har också flera av dekorationerna blivit mindre årstidsbundna och det är inte ovanligt att ljusslingan får sitta uppe i ett hörn hela året.

 

1937 tillverkades de allra första elektriska adventsstakarna på Philips i Göteborg. Denna är tillverkad i Gnosjö som har den största produktionen av dessa ljusstakar.

Adventsljustaken

Hos oss i Sverige tänder vi adventsljusstaken den första advent, det ska vara ett ljus för varje söndag, så att man till slut har ett slags tripp-trapp-trull-stake. Den typiska adventsstaken är fylld med mossa eller lingonris. Traditioner med adventsljus har fått sin första spridning över landet genom prästgårdarna, församlingshem och kyrkor.

Idag är vi ju mest bekanta med de fyra adventsljusen i sin stake som tänds för varje söndag i advent. Den som var barn i mitten av 1960- och 70-talen minns säkert hur det såg ut i fönstren i adventstider med V-formade adventsljusstakar i snart sagt varje fönster. I Sverige utvecklades ljusstaken ytterligare och blev så småningom elektrisk. Den lanserades på 30-talet av fabriken Philips i Göteborg. Man hade där börjat tillverka elektrisk julgransbelysning som till en början inte höll så god kvalitet. En av de anställda kom då på den lysande idén att placera julgransljusen i en ljusstake. 1937 tillverkades så de allra första elektriska adventsljusstakarna på Philips i Göteborg. Denna svenska uppfinning är fortfarande ganska unik för Sverige. Även om många varianter numera också exporteras.

Jag önskar er en trevlig advent!

Margaretha Engstedt, Antikvarie

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.
Jönköpings läns museum

Informationsdisk


Bilder

Elektrisk adventsljustake tillverkad i Gnosjö. Elektrisk adventsljustake tillverkad i Gnosjö.