Statsarkitekt och stadsarkitekter
Publicerat: 30 jun, 2015Det är Almedalsvecka och nyheterna svämmar över av politiska utspel. Många organisationer, myndigheter och utredningar tar också tillfället i akt att presentera aktuell forskning eller ge en förhandstitt på kommande utredningsförslag.
I går lanserade t.ex. utredaren Christer Larsson, som sedan ett drygt år har uppdraget att utforma en ny statlig politik för arkitektur, form och design, några konkreta förslag för att uppnå målet att ”stärka arkitekturens, formens och designens värden och betydelse för individen, livsmiljön och en hållbar samhällsutveckling”. Utredningen, med namnet ”Gestaltad livsmiljö”, vill bland annat inrätta en statsarkitekt, en person på nationell nivå med ansvar att förvalta frågorna och följa upp att staten via verk, bolag och myndigheter tar sitt ansvar inom området. För att säkra en långsiktig politik vill utredningen också inrätta en ny myndighet inom området.
Ute i landet går tendenserna tyvärr i andra riktningen – allt fler kommuner har inte längre stadsarkitekter, utan stadsbyggnadsfrågorna hanteras av stadsbyggnadsdirektörer alltför ofta utan arkitektkompetens. Vilket också syns i det som byggs. Blicken och det samlade ansvaret för gestaltningen finns inte. Och då blir det som det blir…
Det är bara att hoppas att ett sådant här förslag innebär en vändning, från statens sida men i förlängningen förhoppningsvis också spiller över i kommunerna!
Britt-Marie Börjesgård
Ja, Britt-Marie vi går ju båda i en byggd där Ingemar Thorsén inte ersattes. Spåren förskräcker.
Ja, det är tråkigt. Avsaknaden av en stadsarkitekt är mycket påtaglig i stadsrummet. I ett historiskt perspektiv var ju Jönköping en föregångsstad med tillsättandet av sin första stadsarkitekt redan 1891.