När kyrkbänkarna var numrerade
Publicerat: 3 dec, 2013Vid reparationerna i Flisby kyrka upptäcktes något som jag aldrig sett tidigare. Arbetena innebar att skulle bänkarna målas om och kommittén hade kommit fram till att återgå till den ursprungliga färgsättningen från 1853 då kyrkan invigdes. Bara detta var ett spännande grepp!
För att hitta rätt kulör tog vi fram ett par gamla bänkdörrar, som legat gömda i tornet och som aldrig målats om. De hade en tidsenlig gråvit kulör, men konstigt nog fanns inte några siffror på dörrarna, som det brukar.
Församlingsbornas placering i kyrkbänkarna var viktig och dåtidens tydliga uttryck för hierarkin inom socknen. De ledande i socknen, socialt eller ekonomiskt, placerades i bänkrad 1 osv. För att hitta sin plats i detta system målade man vanligen bänkradens nummer på bänkdörrarna. Varför fanns det inga nummer på bänkdörrarna i Flisby kyrka? Jo, här hade man målat siffrorna på bänken ovanför psalmboksstödet. Har någon sett detta tidigare?
Hur gick det då? Allt återställdes och nu kan Flisbyborna uppleva ett nyklassicistiskt kyrkorum med bänkar med helt återställd färgsättning och med ovanlig sifferplacering.
Text: Anders Franzén, Bild: Anders Franzén och Margaretha Engstedt
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Anders Franzén
Byggnadsantikvarie
Såg en motsvarande numrering på de gamla bänkarna i St Maria i Stralsund, fast där var det så att platserna inom varje bänkrad var uppdelade.