Vad gör en konservator egentligen? – Jönköpings läns museum
Person som lagar putsskada på en målad vägg i en kyrka

Vad gör en konservator egentligen?

Publicerat: 17 okt, 2024

Att konservera färska bär, frukt och svamp är ett välbeprövat sätt att bevara sommarns och höstens smaker för att kunna njuta av framåt vintern och minnas tillbaka. Lite samma som att konservera kulturarv.

Vi konserverar så att föremål och miljöer under lång tid framöver ska kunna användas, njutas av och upplevas, om och om igen. De berättar om hantverksskicklighet och konstnärskap, om stilepoker och materialval, om lång tids användande och renoveringar, om religiösa ritualer och vardagliga seder. De berättar också att skador kan uppkomma snabbt genom olyckliga omständigheter eller smyga sig på under lång tid av oaktsamhet eller oförstånd.

Förhindrar skador

Konservering handlar om att förebygga skador, till exempel genom förbättrad montering, förvaring eller städning. Ljus, temperatur, smuts och fukt är vanliga orsaker till problem och vi erbjuder råd och hjälp för att minska riskerna.

Undersöker och förklarar

Innan vi plockar fram lim, rengöringsprodukter eller färger undersöker vi noga de skador och problem som finns. Identifierar svagheter och känsliga ytor, kollar stabilitet och gör små tester. Därefter kan vi beskriva och föreslå lämpliga metoder och material för att laga skador, fästa lösa delar och ytskikt, rengöra och retuschera. Informationen samlas i ett åtgärdsprogram.

Konserverar och dokumenterar

Konserveringen går i stora drag ut på att bevara och framhäva så mycket som möjligt av ursprungligt material genom att tillföra så lite som möjligt av nytt material. Rengöring, nedfästning av lösa färgskikt och stabilisering av svaga delar är det grundläggande. De avslutande retuscherna är inte nödvändiga för att bevara ett föremål men bidrar till att läka ihop en skadad yta.

Nästan alla skador kan fixas på ett eller annat sätt. Information och bilder om hur konserveringen gått till sammanställer vi i en rapport.

Konserveringens dag 2024

För några år sedan kom några konservatorer i Sverige på idén att en viss dag varje år skulle ägnas åt att berätta vad en konservator gör och varför. Dagen blev en hel temavecka om konservering och pågår just nu i hela Europa under European Days of Conservation and Restauration. På lördag 19 oktober är ni välkomna till museet där våra konservatorer visar ateljén och berättar om sitt arbete.

Länkar till spännande uppdrag vi arbetat med genom åren

 

Gunnel Rosenquist, målerikonservator

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Gunnel Rosenquist

Konservator